Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en de woestijn, die lonkt nu ook

FoodVentures opent grootste groentekas van Shanghai

Het Nederlandse FoodVentures krijgt vanaf deze maand de leiding over de grootste groentekas van Shanghai. Op 15 maart gaan de eerste planten de kas in. De komende jaren worden hier tientallen miljoenen tomaten, komkommers, slakroppen en kruiden gekweekt voor inwoners van de Chinese metropool.

Luchtfoto Shanghai

21 mei officiële eerste oogst
FoodVentures investeert miljoenen euro's in het project. Het bedrijf uit Everdingen exploiteert al kassen in Georgië, Oekraïne en Kazachstan. De eerste groentekas die het in China gaat runnen ligt op een klein uurtje rijden van Shanghai, in het Chongming District.

De kas is 15 hectare groot (zo'n 30 voetbalvelden) en bestaat uit 5 verschillende afdelingen. Op vrijdag 21 mei, tijdens de opening van de Flower Expo in Chongming, worden hier ceremonieel de eerste tomaten en komkommers geoogst. 

Nederlanders hebben zeggenschap
Eigenaar van de kassen is een Chinees vastgoedbedrijf. FoodVentures heeft een huurcontract van 25 jaar afgesloten met de Chinese investeerder en is verantwoordelijk voor de teelt, de marketing en de verkoop van de groenten.

Dat is een businessmodel dat in deze sector bijna niet voorkomt. In Nederland is de eigenaar van de kas doorgaans ook de teler. "Wij hebben als Nederlanders de volledige zeggenschap over de manier waarop deze kas bij Shanghai wordt gerund. Waar we inkopen, wat we telen, welke mensen we daarvoor aannemen en hoe we de afzet verzorgen", zegt Dirk Aleven, oprichter en CEO van FoodVentures. 

Groenten vers en veilig 
In China neemt vraag naar lokaal, vers en vooral ook veilig geteeld voedsel al jaren toe. De coronacrisis doet daar nog een schepje bovenop. Transportlijnen zijn deels stilgevallen wat de import van groenten heeft bemoeilijkt. "De Chinezen slagen er niet in om per vierkante meter dezelfde hoge oogst te halen als wij in Nederland gewend zijn. Ook wordt bij het telen regelmatig vervuilde grond en verontreinigd water gebruikt, wat natuurlijk niet goed is voor het vertrouwen van de consument. Wij telen in Shanghai volgens de Hollandse standaarden. Zo gebruiken we bijvoorbeeld substraat in plaats van grond, en beschermen we de teelt met biologische bestrijding in plaats van onveilige chemicaliën", zegt Dirk. 

Chinese telers opgeleid
Voor FoodVentures in China gaan ongeveer 250 medewerkers aan de slag in de eerste kas. Het management van de groentekas bestaat nu nog uit louter Nederlanders. Wel is het de bedoeling om lokaal mensen op te leiden tot teler, zodat zij hier op den duur de leiding kunnen overnemen. "Wij hebben tools om vervolgens op afstand mee te kijken. Dat doen we bijvoorbeeld al deels in onze kas in Kazachstan", zegt Dirk.

De groentekassen in Shanghai staan in een groot park. Het is een plek waar inwoners van de stad regelmatig naartoe gaan om de drukte te ontvluchten. Hier staan de kassen als een bloemenwaaier rondom het visitercenter opgesteld. FoodVentures gaat namelijk ook toeristen verwelkomen, vooral uit China zelf. Volgens Dirk willen Chinezen maar al te graag weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe dat wordt verbouwd. Vanaf deze maand worden de eerste bussen verwacht. 

De woestijn lonkt
Als het aan FoodVentures ligt, is Shanghai nog maar het begin van een veel groter avontuur. Het bedrijf heeft de ambitie om bij meer Chinese steden groentekassen te gaan exploiteren. Binnen 5 jaar wil het doorgroeien naar een gebied van 100 hectare maar liefst.

En China is niet het enige land waar het bedrijf zich op richt. Zo is er ook al serieuze interesse uit het Midden-Oosten. Aleven: "We zien wereldwijd een enorme wens om lokaal eigen groenten te kunnen kweken. De Nederlandse kassentechnologie staat volop in de schijnwerpers. Wij denken dat we met onze ervaring en tools, in combinatie met de Nederlandse kassentechnologie, veel kunnen bijdragen in een duurzame oplossing."

Voor meer informatie:
FoodVentures
www.foodventures.eu


Publicatiedatum: