Willie Waning, Drenthe Flowers

"Waar we voorheen 8 mensen nodig hadden kunnen we het nu af met 2”

Tholen - Drenthe Flowers uit Klazienaveen timmert aan de weg. Afgelopen jaar werd reeds 13.000 meter nieuwbouw opgeleverd, as we speak is Kerklaan Greenhouses doende er nog 8.000 meter aan toe te voegen. Feitelijk is dit de tweede fase van een en hetzelfde project, vertelt eigenaar Willie Waninge, de schuur en een waterbassin zijn toen reeds aangelegd.


De fundering is gereed, nu de kas nog

De meters zijn bestemd voor de teelt van hortensia. Pal naast de glasopstand is eveneens twee hectare containerveld aangelegd, alwaar de planten kunnen afharden. De interne logistiek, met snoeien en koelen en in bloei trekken bij de hortensia altijd een “dingetje”, is hiermee enorm verbeterd. “Voorheen moesten de planten in de vrachtwagen naar een perceel buiten, nu is dat direct naast de kas. Waar we voorheen 8 mensen nodig hadden kunnen we het nu af met 2.”

Van perkgoed naar kamerplant
Met dadelijk 17 ha glas is de kweker is een van de grote plantenkwekers uit de regio. Naast hortensia voert men sinds jaar en dag een groot assortiment perkgoed, maar geleidelijk aan wordt de focus verlegd naar kamerplanten. “Dit jaar stoppen we zelfs helemaal met de violen, primula en geraniums. In plaats daarvan komen er tropische ficussen (5 kleinbladige en 4 grootbladige soorten), croton en monstera.”

De overstap heeft in feite twee reden. Praktisch gezien sluit de teelt van kamerplanten beter aan op het hortensiaprogramma. Daarnaast is de vraag naar kamerplanten enorm, terwijl er qua aantallen en areaal niet zoveel is bijgekomen, weet Willie. Als hij de markt goed aanvoelt, is de markt voor groene en bloeiende kamerplanten nog verre van verzadigd.

Oud glas
Bij het realiseren van de nieuwbouw heeft de provincie en de gemeente een handje geholpen. Vanuit overheidswege wordt ingezet op het saneren van oud glas. Heeft een tuinder nieuwbouwplannen waarbij verouderde kassen worden vervangen, dan zijn gelden beschikbaar. Drenthe Flowers heeft zelf 3.5 ha geruimd.

Het fundament is gelegd, de komende weken zal Kerklaan de kas installeren. Van binnen wordt deze voorzien van een lavavloer en energieschermen. In week 16 moet het geheel voltooid zijn.

 

Voor meer informatie:
Drenthe Flowers
Willie Waninge
Strijp 5
7891 XC Klazienaveen
T: +31 (0) 591 307070
E: info@drentheflowers.nl
www.drentheflowers.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven