Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Climalux introduceert nieuwe LED-topbelichting voor de glastuinbouw

Een aantal jaar geleden is de glastuinbouwsector begonnen met het ontwikkelen van groeilichtbronnen op basis van Leds. Op het gebied van efficiëntie was echter nog veel winst te behalen. Door de komst van nieuwe Leds in combinatie met vooruitstrevende koeltechnologie zet producent Climalux nu de volgende stap met de CLX V1000: een innovatieve lichtbron die als topbelichting kan worden ingezet. Door gebruik te maken van het daglichtspectrum van de zon wordt met substantieel minder energie de productie verhoogd.

Jarenlang is in de praktijkonderzoek gedaan naar LED-groeilampsystemen. Een van de redenen hiervoor is de efficiëntie van een LED-lichtbron, welke een gunstigere energie omzetting naar licht en warmte heeft ten opzichte van traditionele SON-T verlichting. Daarnaast is het mogelijk om een optimaal lichtspectrum te creëren.

Bij onderzoeken in Demokwekerij Westland hebben kwekers actief inbreng gehad in de ontwikkeling van een dergelijke lichtbron. Vanuit dit perspectief werd duidelijk waar het in de praktijk om draait: meer licht, kleine behuizing, interactie met het daglicht, minimale onderhoudskosten en een koppeling met de tuinbouwcomputer.

Samenwerking met Demokwekerij Westland
Deze samenwerking met Demokwekerij Westland en gelieerde kwekers heeft de basis gevormd voor de ontwikkeling van de CLX V1000 voor toepassing in de tuinbouw. Een innovatief systeem dat door de inzet van het daglichtspectrum van de zon met substantieel minder energie de productie verhoogt. De ventilator van de lichtarmatuur wordt zowel voor de koeling van de lamp als voor de actieve, verticale luchtsturing gebruikt. Daarnaast maakt de digitale uitlezing en aansturing van elke individuele lamp het mogelijk om op een zeer hoge resolutie licht, lucht en temperatuur te beïnvloeden. Hierdoor kan een grote mate van klimaatuniformiteit behaald worden. 

Onder begeleiding van HortiTech en gerenommeerde kwekers worden momenteel onderzoeken met de lichtbron uitgevoerd bij het World Horti Center. De volledige teeltcyclus wordt gedocumenteerd om de werking en de invloed van de lamp in praktijksituaties te testen en anderzijds om de markt kennis te laten maken met de CLX V1000.

Krachtig
De specificaties liegen er niet om, volgens de producent die belooft dat 'de Climalux groeilichtbron naast zonlicht de meest krachtige lichtbron is die er is. De lichtbron is, zonder andere ondersteunende belichting, geschikt als topbelichting voor diverse gewassen in de glastuinbouw. Daarnaast is de groeilamp op afstand te controleren, te sturen en is deze dimbaar van 0% tot 100%.

De geïntegreerde ventilator met regelsysteem, die onafhankelijk van de LED-lichtbron aan en uit te schakelen is, geeft de mogelijkheid de warmte te benutten in de winter en te koelen in de zomer. Deze ventilatoren gaan van een horizontale naar een verticale luchtstroom, waardoor er een uitgebalanceerd microklimaat ontstaat met een betere vochtbalans in het gewas. Hierdoor wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen geminimaliseerd en de onderhoudskosten gedrukt.

Door de combinatie van licht, lucht- en warmtebeweging zorgt de lamp voor een compleet nieuwe manier om te telen met meer bruikbare tools, die perfect aansluiten bij Het Nieuwe Telen, aldus de makers. "Met deze specificaties is de compacte lamp, die bestaat uit voornamelijk Nederlandse onderdelen, efficiënter en sterker dan ooit."

Voor meer informatie:
Climalux
www.climalux.nu
[email protected]     

Publicatiedatum: