Jan Kreling

"Retailers weten nieuwe coöperatie Kreling al te vinden"

Met zijn 57 jaar denkt Jan Kreling nog lang niet na over pensioen. Maar: "Ik wil het bedrijf wel goed op poten zetten voor de toekomst.” Daarom nam hij het initiatief en richtte hij samen met de rest van de tuindersfamilie de Coöperatie Kreling Chrysanten op. "Zo verdelen we eerlijk de lusten en de lasten.”

Zijn broer zit in de chrysanten, twee zoons en zijn schoonzoon volgden hem in zijn voetsporen en telen eveneens de veelkleurige en veelzijdige bloemen. Met z’n vijven werkten ze al nauw samen vanuit glastuinbouwgebied Bommelerwaard. Maar het risico lag voornamelijk bij Jan en Wilma Kreling, samen  eigenaar van het bekende Kreling Chrysanten uit Bruchem. De anderen leverden namelijk hun bloemen aan hen, tegen een vaste prijs. Waren  vraag en aanbod niet in balans dan was het risico voor Kreling Chrysanten. Met de oprichting van de Coöperatie Kreling Chrysanten komt daar verandering in: ieder levert bloemen tegen een vaste prijs aan de coöperatie en dus worden de lusten en de lasten over alle leden verdeeld. 

Klaar voor de toekomst 
De coöperatie start 1 januari 2021, maar Jan Kreling merkt nu al veel aandacht voor de hernieuwde samenwerking. Kreling: "Door de coöperatie zijn we bestendig, en zijn we in bezit van alle benodigde certificaten. We kunnen de chrysanten in de volle breedte aanbieden, en kunnen grote klanten nog beter bedienen.” Dat grote retailers dat aantrekkelijk vinden, merkte Kreling de afgelopen tijd al met de verkoop: coöperatie Kreling Chrysanten is voor een deel van 2021 zelfs al uitverkocht. 

Interessant is dat investeringen doen in duurzame teelt ook gemakkelijker wordt door de coöperatie Kreling Chrysanten. Nu al is de teelt bijna biologisch en wordt grotendeels met organische meststoffen gewerkt. Elektriciteit wordt zelf opgewekt, waarna restwarmte de tuinen verwarmt, en in het tuinbouwgebied Bommelerwaard wordt binnenkort het drainwater centraal opgevangen en gezuiverd.  Kreling: "Meegroeien met onze klanten is belangrijk, dat betekent ook diepte-investeringen kunnen doen om een modern bedrijf te houden. Daarom zijn er volop voorbereidingen voor een nieuw productiebedrijf voor mijn dochter en schoonzoon en een nieuw bewortelingsbedrijf  samen met Deliflor.

Dankbaar 
Een coöperatie met alleen maar familieleden, dat betekent dat het werk altijd doorgaat. Kreling: "We moeten ervoor waken dat het op verjaardagen en zondagen niet ook over chrysanten gaat, maar het sluipt er wel eens in.” Goed overleg is natuurlijk ook belangrijk, zeker in een familiebedrijf waar zaken en privé nauw verweven zijn. Alles is daarom notarieel vastgelegd alsof de leden geen familie zijn en in de coöperatie zit een onpartijdig lid als adviseur. "Die kan ons scherp houden.”

Of de 57-jarige Kreling trots is op wat er is bereikt? "Ik ben vooral dankbaar dat het ons gegeven is.” Dit voorjaar nog werd de chrysantenteler met de neus op de feiten gedrukt: "Aan het begin van de coronacrisis merkte ik hoe snel het minder kan gaan. Ook dan moeten de coöperatieleden naast elkaar blijven staan.” 

bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven