Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ko Kolk Hortensia neemt nieuwe kas in gebruik

De eerste planten staan in de kas en op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van de nieuwe kwekerij van Ko Kolk Hortensia. De duurzame kwekerij in Amstelveen, zo'n 2 straten verwijderd van de huidige kwekerij, is ingericht met de modernste technieken voor de teelt en veredeling van snijhortensia's.

De start van Ko Kolk Hortensia
Bartjan Kolk, die in 2001 in de zaak bij vader Ko Kolk is gekomen, vertelt hoe het allemaal is begonnen. Bartjan: "Mijn vader is in 1963 gestart met de teelt van rozen. In 1995 heeft hij de keuze gemaakt om over te stappen naar snijhortensia's. Kort daarna zijn we naast telen ook gestart met de veredeling van snijhortensia's en inmiddels hebben we al vele succesvolle soorten op de markt gebracht. In de nieuwbouw is ook een afdeling speciaal voor de veredeling ingericht."

Hoe ontstonden de plannen voor nieuwbouw?
In eerste instantie waren er geen plannen voor nieuwbouw tot Ko Kolk benaderd werd door een projectontwikkelaar die hen wilden uitkopen. Vervolgens gingen zij op zoek naar een nieuwe, geschikte locatie. Al snel vonden zij in de buurt van de huidige locatie een stuk land met kwekerij dat te koop stond en aan de eisen voldeed. De kwekerij bleek uiteindelijk niet ideaal te zijn voor de hortensiateelt en zo ontstonden de plannen voor nieuwbouw, waarbij zij alles zo konden inrichten zoals ze dat altijd al graag wilden.

De kwekerij is gesloopt en op het stuk land van zo'n 7 hectare is nu 3 hectare nieuw gebouwd. In de toekomst kan er met nog eens 3 hectare uitbreiden. Het enige dat nog wordt gebruikt van de kwekerij die er voorheen stond, is het systeem voor warmte en koude opslag. Bartjan: "Hiermee kunnen we in de zomer het koude water naar boven halen om te koelen en gaat het opgewarmde water weer terug in de bodem. In de winter kunnen we het verwarmde water weer gebruiken om te verwarmen."

POP3 subsidie voor duurzame kas
Voor de nieuwe kwekerij heeft Ko Kolk gebruik gemaakt van de POP3-subsidie, een subsidie voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector in Nederland. Zij maakten aanspraak op deze subsidie door het verhuizen van randgebied naar tuinbouwgebied. Daarnaast is de kas een Groen Label Kas, omdat zij bijdragen aan verduurzaming van de glastuinbouw. Dit doen zij onder andere door de keuze voor zonnepanelen en omdat zij gebruik maken van een warmtepomp en dus geen gasaansluiting hebben.

Water- en elektrotechniek
Stolze heeft voor de nieuwe kwekerij de water- en elektrotechnische installaties gerealiseerd. Hierbij is ook al rekening gehouden met eventuele uitbreiding in de toekomst, bijvoorbeeld met de inhoud van de silo's.

Er zijn twee verschillende watersystemen, één zonder en één met aluminiumsulfaat, wat voor de blauwe kleur van de hortensia zorgt. Er zijn dubbele hoofdleidingen aangelegd en er is voor elke afdeling een aparte retourwater installatie gemaakt. De kas is daarnaast voorzien van een hogedruk nevelinstallatie.

Ook op het gebied van watertechniek is gedacht aan duurzaamheid. Er wordt namelijk geen spoel- of spuiwater meer geloosd op het riool, maar alles wordt volledig hergebruikt in de teelt.

Nieuw jaar, nieuwe start!
Op dit moment worden de gesnoeide planten overgezet naar de nieuwe locatie. Daarnaast worden onder andere ook de liggers, waar de goten op liggen, en een stuk van het teeltsysteem meegenomen. Bartjan hoopt dat alle planten voor de kerst overgezet zijn, zodat ze vanaf januari helemaal over kunnen gaan naar de nieuwe kwekerij.

bron: Stolze

Publicatiedatum: