cijfers t/m 2018 tonen daling voor 4e jaar op rij

Aandeel glastuinbouw in Nederlandse bbp daalt opnieuw

De toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex bedroeg in 2018 - het meest recente jaar waarvoor de cijfers beschikbaar zijn - ongeveer 7,3 mld. euro. Dat is 0,9% van het bruto binnenlands product (bbp), zo valt op te maken uit cijfers op Agrimatie. Het is het vierde jaar op rij dat het aandeel daalt. De Nederlandse glastuinbouw drijft op export, dat is duidelijk.

Het glastuinbouwcomplex waarvan Agrimatie de cijfers bundelt omvat de primaire glastuinbouwbedrijven (glasgroenteteelt, snijbloementeelt, pot- en perkplantenteelt, champignonteelt; in totaal 2.620 bedrijven in 2018), de groente- en fruitverwerkende industrie, en toeleveranciers en distributeurs voor zover hun activiteiten betrekking hebben op de primaire glastuinbouw en de groente- en fruitverwerkende industrie. 

Van de in totaal ongeveer 7,3 mld. euro wordt een klein deel (0,4 mld. euro) van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex gerealiseerd door de verwerking van buitenlandse agrarische grondstoffen en de daarmee samenhangende toelevering en distributie. 

Het op binnenlandse agrarische grondstoffen gebaseerde deel van de toegevoegde waarde (6,9 mld. euro) wordt voor bijna twee derde geleverd door de primaire bedrijven. In tegenstelling tot de andere deelcomplexen van de agrosector, is het aandeel van de primaire sector in het totaal de afgelopen jaren gegroeid. Ook toelevering heeft met 24% een behoorlijk aandeel in de toegevoegde waarde. De aandelen van verwerking en distributie zijn klein en bedragen enkele procenten.

Het glastuinbouwcomplex is sterk afhankelijk van de export. Circa 85% van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex hangt samen met de export van groenten, bloemen en planten.

Werkgelegenheid glastuinbouwcomplex
De werkgelegenheid in het glastuinbouwcomplex is na een daling sinds 2014 voor het tweede jaar op rij weer gegroeid tot ruim 85.000 arbeidsjaren, 1,1% van de nationale werkgelegenheid. Primaire bedrijven verschaffen binnen het op binnenlandse grondstoffen gebaseerde glastuinbouwcomplex de meeste werkgelegenheid: 65%. Dit komt overeen met het aandeel in de toegevoegde waarde. De overige werkgelegenheid in het op binnenlandse grondstoffen gebaseerde glastuinbouwcomplex wordt grotendeels geleverd door toeleveranciers (25%), terwijl verwerking en distributie elk een bijdrage hebben van respectievelijk 7% en 3% van de werkgelegenheid.

Alle cijfers zijn op Agrimatie te zien. Wegens een revisie van de cijfers kunnen deze afwijken van eerder gepubliceerde cijfers.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven