Fondsenwerving is in volle gang

Een nieuwe alstroemeriakwekerij in Ecuador

In het Ecuadoriaanse Cayambe hoopt binnenkort een nieuwe alstroemeriakwekerij zijn deuren te openen. Het is een initiatief van Santiago Partnership, een non-profit organisatie die tot doel heeft de lokele bevolking te ondersteunen. Zo heeft men er een medische kliniek opgezet, een kindertehuis geopend en veel gedaan om de lokale gemeenschap te ondersteunen.

Nu is het tijd om deelnemers van deze projecten te helpen zelfvoorzienend te worden, en daarom heeft men het initiatief genomen een nieuwe alstroemeriakwekerij op te zetten. Door middel van een financieringscampagne hoopt men de eerste stappen te zetten in de realisatie van het project. De campagne is op 19 november gestart en loopt tot eind december. Op dit moment beschikt de organisatie al over 33% van de kosten die nodig zijn voor dit initiatief. Joel Delp die als missionaris samen met zijn vrouw Kim naar Ecuador is gekomen, vertelt over hoe hij het Santiago Partnership heeft opgezet.


Het team

Santiago Partnership
In 2014 heeft Delp met zijn vrouw het Santiago Partnership opgericht. Het project in Cayambe is gestart met één medewerker, Rolando Escola, en is inmiddels uitgegroeid tot 36 medewerkers. Het ontvangt enige financiering van de Ecuadoriaanse overheid. Delp: "Ons doel is om de positie van de Ecuadorianen te versterken. Degene die het Santiago Partnership leidt is een Ecuadoriaan. We zijn in Ecuador om fondsen te werven." In 2014 hebben ze een medische kliniek (Centro Medico Emanuel) en in 2017 een kindertehuis (Casa Hogar Emanuel) opgezet. "Het is een tijdelijk tehuis voor kinderen in risicovolle situaties, die in de steek zijn gelaten, verwaarloosd, misbruikt of het slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Het tehuis is een tijdelijke plek voor deze kinderen, omdat we hard werken aan de hereniging van de kinderen met hun families als ze eenmaal zijn genezen; je kunt het tehuis vergelijken met een pleeggezin."

Ondertussen hebben ze ook verschillende projecten opgezet waarbij de Ecuadoriaanse overheid betrokken is. "Ze hielpen ons bij het opstarten van onze diensten, onze zogenaamde Preventie- en Interventieprogramma's. Deze diensten zijn erop gericht om te voorkomen dat de kinderen naar het tehuis moeten komen, zodat het tehuis op een dag niet meer nodig is."


Mogelijke grond voor de toekomstige bloemenkwekerij

Alstroemeriakwekerij; zelfvoorzienend is het doel
Wat is de reden om een alstroemeriakwekerij op te starten? Delp: "Ons doel is vanaf het begin altijd geweest om het project zelfvoorzienend te maken, maar omdat we van nul af aan zijn begonnen vonden we het belangrijk om eerst een goede basis te ontwikkelen. Nu is het tijd om iets te doen om het project zelfvoorzienend te maken. We hebben aardappelen en uien voor het kindertehuis geteeld en we verkopen wat overblijft, maar het is bij lange na niet genoeg om het project zelfvoorzienend te maken. Daarom hebben we besloten om op zoek te gaan naar grotere initiatieven. In de loop der jaren hebben we verschillende ideeën bedacht, zoals een kippenfarm (die op dit moment eigenlijk in de wacht staat), een teeltbedrijf voor cuy (dat zijn consumptiecavia's die hier in Ecuador een delicatesse zijn) en ook het kweken van bloemen. Het kweken van rozen komt veel voor in het Cayambe gebied, maar het is een zeer kwetsbare bloem die veel werk vraagt en door de grote concurrentie is de marge die wordt gemaakt op de afzet ervan erg klein. We willen niet concurreren met de grote jongens, dus hebben we besloten om voor een andere bloem te kiezen."

Ze kwamen alstroemeria's tegen. "Het is een stevige bloem die minder vatbaar is voor ziektes en veel minder arbeid vereist, waardoor de teeltkosten omlaag gaan. Het idee is om de bloemen nationaal af te zetten of aan andere kwekers (want de alstroemeria staat perfect in het rozenboeket) en in de toekomst hopen we ze zelfs internationaal te kunnen exporteren." Hun bedrijfsmodel zal bestaan uit klein beginnen met kwalitatief hoogwaardige bloemen en vervolgens anderen leren om de alstroemeria ook te kweken, zodat ze samen meer product kunnen genereren om in grotere hoeveelheden te kunnen afzetten.

Plan van aanpak
Ze hebben al 2 kavels gevonden om eventueel hun kassen op te bouwen. Je begint echter niet zomaar een bloemenkwekerij en dat geldt ook voor het Santiago Partnership. De laatste maanden hebben ze met verschillende experts uit de sector gesproken en een gedetailleerde budgetplanning gemaakt. "Als we de € 48.000 binnenhalen die nodig zijn om de directe opstartkosten te dekken, kunnen we verdergaan met dit project. Idealiter zouden we echter de volledige € 82.000 willen ophalen om ook het land aan te kopen, zodat we geen land hoeven te huren waardoor onze inkomsten vermindere."

Het grootste deel van het geld wordt opgehaald via donaties, die in elk gewenst bedrag worden geaccepteerd en die tot het eind van het jaar, op 31 december om middernacht, kunnen binnenkomen. Naast de donaties werken ze ook samen met een andere non-profit organisatie, Matter. Deze organisatie ondersteunt projecten die een tuinbouwbedrijf willen starten. "Ze helpen ons en sturen ons een container met materiaal voor het opstarten van de kwekerij. Al het andere materiaal kopen we lokaal in. Ook kregen we een pick-up truck van een kerk in Illinois, we hebben alleen de koelunit nog  nodig."

Op dit moment is er sinds 19 november € 26.941 opgehaald. Wil je ook een donatie doen? Klik dan hier. (Alle donaties zijn fiscaal aftrekbaar voor de belastingen). "En dat we te vertrouwen zijn is te controleren via onze geschiedenis, reputatie en onze hoge rating op Guidestar.com en daarnaast zijn onze administratiekosten van 6% zeer laag." De donateur zal worden bedankt door middel van een specifieke beloning.

Voor meer informatie:
Joel Delp
The Santiago Partnership
info@santiagopartnership.org 
foreverflowers.causevox.com/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.