Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

25 jaar MPS, 25 jaar klant: Beyond Chrysant

25 jaar geleden was Beyond Chrysant een van de eerste deelnemers aan MPS-ABC. “Mijn vader, destijds directeur van dit bedrijf, had een brede blik en vond het belangrijk het bedrijf te certificeren en voorop te lopen,” vertelt eigenaar Wouter Duijvesteijn.

Dat voorop willen lopen zit in de familie, want de grootste passie van Duijvesteijn is het verder ontwikkelen van zijn product, de chrysant. De kweker heeft net een locatie verkocht. “Deze teelt van zes en een half hectare zijn we constant aan het verbeteren en de kwaliteit is top", vertelt hij MPS op een rondje door de kas. "Dat willen wij vasthouden. Ik heb daarom liever één locatie waar ik optimaal kan telen met een zo goed mogelijk product dan dat ik daar nog een locatie bij heb met een product dat daar niet aan kan tippen.”

Efficiëntie op meerdere gebieden
De kas van Beyond Chrysant bestaat uit twee lagen. Op de begane grond wordt het eindproduct geteeld en vervolgens gesorteerd en verpakt. Op de verdieping daarboven kweekt het bedrijf de stekjes op. “Dat is op meerdere gebieden efficiënt,” vertelt Duijvesteijn. “Door de stekjes zelf op te kweken, halen we een schakel ertussenuit. De stekjes worden vervolgens dagvers een verdieping lager opgeplant. Ze gaan dus niet tussendoor de vriezer in om de groei af te remmen. Dat scheelt energie en het zorgt bovendien voor een snellere teelt, doordat de groei niet opnieuw op gang hoeft te komen.”

Beyond Chrysant gebruikt daarnaast ook zo veel mogelijk biologie en zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. “Sinds zo’n vijf jaar maken wij gebruik van biologie. Omdat het duurzaam is, maar ook omdat het kostenefficiënt is. Dat geldt voor veel van de keuzes die wij maken. Verduurzamen is niet per se duur, vaak kun je er veel geld mee besparen,” vertelt Duijvesteijn.

Paddenstoelen
Even later staat de eigenaar met een wit blok met paddenstoelen erop in zijn hand. “Nog zoiets leuks waar ik mee bezig ben, is het maken van een geluiddempende wand van myceliumblokken,” vertelt Duijvesteijn enthousiast. “We hebben een apparaat dat papier maakt van oud karton, maar dat maakt veel lawaai. Daar wil ik een dempende wand tussen. Mycelium is duurzaam en vuurbestendig. Het bestaat uit het onzichtbare deel van paddenstoelen: het zijn hun wortels die bestaan uit kleine draden die hyfen heten.” Mycelium is koolstofneutraal en wordt bij blootstelling aan micro-organismen afgebroken.

Beyond Chrysant heeft 27 mensen in dienst en is naast MPS-ABC ook MPS-GAP en GRASP gecertificeerd. “Voor de Poolse werknemers heb ik een huis naast de kas laten verbouwen. Ik wil hen een goede plek bieden, zij komen tenslotte helemaal hierheen om te werken en wij hebben hen ook nodig. We hebben ook een Wajonger in dienst die ik de laatste tijd steeds meer zie groeien. Dat vind ik ontzettend leuk om te zien.”

Voor meer informatie:
MPS
www.my-mps.com

Publicatiedatum: