Javado op kwekerbezoek

Kijkje achter de schermen bij GOVA

Mijn ouders kweekten Kentiapalmen in de jaren 70. Toen de oliecrisis kwam, gingen zij op zoek naar een sierteelt met minder energievraag. Wij zitten in het zuiden van Nederland, letterlijk aan de Belgische grens, dus het moest iets bijzonders zijn dat nog niet in Nederland werd gekweekt en wat het waard was voor de handelaren in het westen van het land om bij ons te halen. Dit werd Laurus nobilis. Met een kwekerij van 23 hectare zijn wij de marktleider van dit product.

Aan het woord is Jack Goossens van kwekerij Gova. Hij ontvangt een van zijn trouwe afnemers Javado, met wie hij een rondje over het bedrijf maakt. Hieronder delen we het vraaggesprek, welke de handelaar afgelopen week reeds op haar website deelde.


Charl en Jack Goossens

 

Ik zie de Laurus nobilis van klein potje tot enorme exemplaren staan. Is dit allemaal de bekende keukenlaurier of zijn er verschillende soorten?
Het is allemaal de laurier waarvan je de blaadjes heel goed kunt gebruiken bij de BBQ, in sauzen en bij het vlees. De kleine potmaat verkopen wij als echte keukenlaurier. Deze worden in een afgesloten omgeving gekweekt en voldoen aan alle strenge eisen om officieel als “eetbaar” de handel in te mogen. We worden 10x per jaar aan- en onaangekondigd gecontroleerd.

We kweken alles op uit eigen stek. Het kost veel tijd om een laurierboompje te kweken. Een plant is gemiddeld 8 jaar oud als hij bij ons de kwekerij verlaat. De kleine keukenlaurier is 1,5 jaar oud en drukt het cijfer nog een beetje, kun je nagaan hoe oud de wat grotere stammen zijn.
Ieder najaar verplaatsen wij alle planten naar de overdekte kas om te overwinteren en vanaf half maart zetten we alles weer op de buitenvelden. We zijn zo’n 8 weken bezig om alles weer uit te zetten. Mocht er in het voorjaar nog nachtvorst zijn, dan gaat een sproei-installatie aan waardoor de waterdruppels bevriezen en niet de plant.

Ik zie hier hele stapels oude plastic potten staan. Waar zijn die voor?
Laurus nobilis zit in het topsegment van luxe uitstraling. Daarom krijgt elke plant op het moment dat hij de handel in gaat een gloednieuwe kweekpot. De oude potten gebruiken we weer in de opkweek. Alle potten die in de loop der jaren stuk gaan, worden opgehaald door de pottenleverancier die er weer nieuwe potten mee kan maken.

Je roemt de luxe uitstraling, wat voor bijzondere kenmerken heeft de Laurus nog meer?
Hij is jaarrond groen, heeft een subtiele geur, klassieke uitstraling en is een kruid. Het is bovendien een plant met veel geschiedenis en symbolische waarde. Het verschilt per land welke waarde dit is. Wist je dat hij in Duitsland een rol speelt tijdens begrafenissen en in Engeland en Ierland het een traditioneel cadeau is richting de Kerstdagen?

Het is een redelijk duur product. Heb je nog verkooptips voor tuincentra?
Het is een ideale plant om in vorm te knippen. Wij leveren dan ook veruit de meeste planten uit in een pyramidevorm of als bol op stam. Ik adviseer tuincentra om ongeveer 2/3 bol-op-stam en 1/3 pyramide aan te bieden. Geef het aanbod een mooie plek in de koude kas van het tuincentrum.

Wij kunnen ook helpen het aanbod extra aantrekkelijk neer te zetten. De edele Laurus neemt al sinds het ontstaan van onze beschaving een speciale plek in. Er valt dus genoeg te vertellen aan de consument. We hebben diverse verkoopconcepten ontwikkeld en in 12 talen laten vertalen. Neem bij interesse contact op met Javado. We hebben thema’s zoals Aroma, Wellness, Klassiek, Trendy en Kerst.

Die mooie bollen en pyramides, hoe krijgen jullie dat voor elkaar?
We hebben zelf machines ontwikkeld die deze vormen machinaal knippen. De machines kunnen alleen niet zien of ze netjes een takje doorsnijden of een blad half doorsnijden. Daarom knippen we een jaar voor aflevering machinaal. Als de planten een jaar later de kwekerij verlaten hebben ze de mooie vorm en worden ze met de hand nog netjes bijgeknipt.

Al dat blad wat we wegknippen, daar wilden we iets bijzonders mee. En dat is inmiddels een heel verhaal op zich geworden.

Dat heeft vast iets te maken met het laboratorium waar we net langsliepen?
Precies. We hebben een vaste stroom laurierblad wat we altijd naar de compost brachten. Maar we vermoedden dat er waarde in deze reststroom zou zitten. We zijn dit gaan onderzoeken en erachter gekomen hoe wij de etherische olie uit deze reststroom kunnen extraheren. Met deze olie kun je van alles doen, bijvoorbeeld in de cosmetica en voedingsindustrie. Nu halen we dus waarde uit ons snoeiafval. Dit voelde zo goed, dat we onze opgebouwde expertise nu ook inzetten om voor kwekers van andere producten op onderzoek uit te gaan. Inmiddels hebben vele kwekers zich aangemeld om te laten onderzoeken welke waarde er in de wortels, bladeren of bloemen van hun product zitten.

bron: Javado


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven