Celstraffen voor drugslab in kas tuincentrum Den Dungen

De rechtbank Oost-Brabant heeft 2 mannen uit Kerkrade (36 en 37 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3,5 jaar. Een 34-jarige plaatsgenoot krijgt een celstraf van 2,5 jaar. De Limburgers maakten amfetamine in een drugslab in een kas van een tuincentrum in Den Dungen. Een vierde verdachte kwam bij de productie om het leven.
 
De politie trof in oktober 2019 achterin een kas van een tuincentrum in Den Dungen een drugslaboratorium aan. Het tuincentrum was failliet. Er stonden jerrycans, gasflessen, een henneptent en andere goederen om harddrugs te maken. Ook was er een zogeheten destillatieopstelling aanwezig en een ruimte met 3 kookketels. Eén van die ketels was opengebarsten door een ontploffing. In een naastgelegen ruimte lag het lichaam van een dode man; hij bleek door de explosie om het leven te zijn gekomen. De politie hield later de 3 verdachten uit Kerkrade aan.

Ongeloofwaardige verklaringen
Twee verdachten erkenden dat zij de nacht van de ontploffing in het tuincentrum aanwezig waren. Eén van hen verklaarde echter niets van het drugslab af te weten. Hij was daar naar eigen zeggen alleen om de boel schoon te vegen. Pas toen hij de ontploffing hoorde en ging kijken, zag hij dat er een drugslab aanwezig was. De andere verdachte zou, toen hij erachter kwam dat er een drugslab zat, in een partytent zijn gaan zitten en daar in slaap zijn gevallen.

Deze verklaringen acht de rechtbank volstrekt ongeloofwaardig. Uit de bewijzen blijkt dat de verdachten wel degelijk op de hoogte waren van het lab. Dat deze verdachten proberen de volledige schuld in de schoenen te schuiven van hun overleden medeverdachte, rekent de rechtbank de mannen zwaar aan.

Bovendien hadden deze verdachten onder meer vuurwapens, munitie en een taser in bezit. Bij de 37-jarige man weegt ook mee dat hij eerder voor een drugsdelict is veroordeeld. Ze krijgen daarom beide een fors langere straf dan de 34-jarige verdachte. Deze laatste ontkende überhaupt ter plaatse te zijn geweest, maar uit het beschikbare bewijs blijkt dat hij wel degelijk op de plaats delict is geweest.

Bron: Rechtspraak.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.