Samenwerking met Nederland verbetert Chileense bollenkeuring

De export van bloembollen uit Chili naar de rest van de wereld is aanmerkelijk versoepeld. De herziening van het keurings- en inspectieproces is begeleid door het Nederlandse bedrijf BQ Support. Nederlandse bloembollenbedrijven met productielocaties in Chili profiteren van het nieuwe keurings- en inspectiesysteem.
Nederlandse bollenkwekers willen graag jaarrond bollen leveren. In het tegenseizoen produceert een aantal van deze bedrijven daarom in Chili. Het oogstseizoen van lelies ligt er in de periode juni - augustus. 

Vruchtbare bollengrond
Op circa 900 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago ligt een gebied met schone en vruchtbare grond. De fytosanitaire situatie maakt het mogelijk om een topkwaliteit bollen te produceren. De sector is vooral sterk in de productie van leliebollen, maar daarnaast worden er ook calla- en tulpenbollen geproduceerd. Zo’n 10% van de wereldwijde leliebollenproductie komt uit Chili. In 2019 werd voor 20 miljoen dollar (US) aan bollen vanuit Chili geëxporteerd. Afzetmarkten liggen vooral in Azië, Europa en Noord-Amerika.

Ook in de Chileense bollenteelt wordt sinds kort gebruikgemaakt van circulaire praktijken. Zo worden oude visnetten omgesmolten tot leliekratten waarin de bollen worden geëxporteerd. 

Nederlandse kwekers actief in Chili
Meerdere Nederlandse bedrijven werken met Chileense partners samen, daarnaast zijn er bedrijven die hebben geïnvesteerd in eigen productielocaties.

Onder andere Van de Bos Flowerbulbs B.V., Wagenaar Lelies, Carina b.v., Gebr. Vletter & Den Haan B.V. en Zabo Plant B.V. hebben een nauwe samenwerking met Chileense partners of een eigen productielocatie.

De Chileense productiebedrijven zijn Bulbos de Los Andes S.A., Agricola Mantos Verdes Ltda., Valdivia Lilies, Mountain Bulbs S.A. en Sun Harvest S.A..

Problemen met keuring van bollen   
De Chileense voedsel- en warenautoriteit (SAG) had nog niet de capaciteiten en ervaring om de bloembollen adequaat te keuren. De inspecteurs beschikten niet over de instrumenten en ervaring om hun veldkeuring en exportinspectie goed uit te voeren. De SAG speelde op zeker en gebruikte strengere voorschriften dan nodig om naar veeleisende markten te kunnen exporteren.

De telers hadden daar moeite mee, zij ervoeren de procedure als stroperig en inadequaat. Chili had hierdoor een concurrentienadeel ten opzichte van Nieuw-Zeeland, de andere grote bollenproducent op het zuidelijk halfrond.

Begeleiding vanuit Nederland
Deze situatie is inmiddels verbeterd. De Chileense vereniging van bloembollenproducenten huurde het Nederlandse bedrijf BQ Support in om samen met de autoriteiten het proces voor veldkeuringen en exportinspecties te verbeteren. Onderdeel van dit nieuwe proces is een virustoets waarvoor een samenwerking met een Chileens laboratorium is opgezet dat de monsters voorbewerkt, waarna de Chileense bollen in het nieuwe (Nederlandse) laboratorium in Lisse worden getest op virussen. Hierbij is gebouwd op de ruime Nederlandse ervaring bij BQ Support en de sleutelrol die Nederland speelt in de wereldwijde bollenhandel.

BQ Support werkte in het project samen met de Chileense associatie voor bloembollenkwekers APEB en de nationale en lokale voedsel- en warenautoriteit. Zo hebben de inspecteurs die de veldkeuring en exportinspecties doen meerdere cursussen gevolgd van ervaren Nederlandse BQ Support collega’s. Ze zijn ook in de praktijk begeleid. En samen met de SAG is gekeken naar de exportcriteria. Doordat de Chileense bloembollensector een beperkt aantal producerende bedrijven kent, was er snel draagvlak en ruimte om het keuringsproces efficiënter in te richten.

Eerste export met nieuw keuringssysteem
In juni 2020 is de eerste export van leliebollen verzonden met behulp van het nieuwe keurings- en inspectiesysteem. De bollenkwekers die actief zijn in Chili geven aan dat dit een flinke stap in de goede richting is. Het nieuwe systeem faciliteert  de export van bloembollen op een positieve wijze, vinden deze ondernemers.

Met de gunstige ligging, het geschikte klimaat, de ziektevrije bodems en nu ook het gestroomlijnde keurings- en exportproces heeft Chili het potentieel om dé bloembollen-hub te worden op het zuidelijk halfrond. De volgende uitdaging is om het kwekersrecht aan te passen, zodat bedrijven ook de nieuwste rassen in Chili kunnen produceren.

bron: Agroberichten Buitenland. NB In de link leest u ook meer over de activiteiten van BQ Support, is een kort portret opgenomen van Valdivia Lilies en tot slot meer info over de Chileense voedsel- en warenautoriteit SAG


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven