Torenvalkenfamilie broedt succesvol bij Yara Sluiskil

Op het terrein van Yara in Sluiskil zijn dit jaar maar liefst zes jonge torenvalken uitgevlogen en 'dat is uniek', aldus het meststoffenbedrijf. In goede jaren, met veel eten in het vooruitzicht, leggen torenvalken vijf tot zes eieren. Het is bijzonder dat dit jaar ook alle zes de jongen gezond en wel het nest hebben verlaten.

Slechtvalk vorig jaar in de fabriek van Yara. 

Hoofdoperator en vogelliefhebber Hamid  ontdekte het nest tijdens een controleronde over de fabriek. “Torenvalken en slechtvalken maken meestal een nest in de hijsgaten van de absorptiekolommen van de fabrieken of op de ketels van de centrale. Wij zien ze ieder voorjaar terugkomen, maar zes tegelijk heb ik nog nooit eerder gezien. Ik vind ze prachtig. Als de jonge valken voor het eerst uit het nest vliegen zijn ze snel moe na een korte vliegroute. Ze gaan dan op de grond zitten waardoor ik van dichtbij een foto kan maken.”

Biodiversiteit vergroten
Ecoloog Alex Wieland vindt het een mooi resultaat van alle inspanningen om de biodiversiteit te vergroten. “De jonge torenvalkjes worden vooral gevoed met muizen. Die waren er schijnbaar voldoende te vinden dit jaar. Yara treft op en rondom haar terreinen maatregelen die de natuur ten goede komen. Zo worden er voor diersoorten nest- en schuilvoorzieningen geplaatst. Op bedrijventerreinen zijn soms verrassende diersoorten te vinden die zich hier vaak bijzonder goed thuis voelen. Ondanks dat er bedrijfsmatige activiteiten zijn, zijn bedrijventerreinen relatief rustig
wat torenvalken waarderen. De torenvalken helpen Yara op hun beurt om op een natuurlijke wijze plaagdieren onder controle te houden.”


De vijf jonge torenvalkjes kijken toe hoe het zesde kuiken uitvliegt. 

Naast de torenvalken lopen en vliegen er nog veel meer beesten op en rond het terrein. De slechtvalk die regelmatig op het terrein van Yara broedt helpt mee om het duivenbestand op een natuurlijke manier binnen de perken te houden.

Yara is in 2014 gestart met het project tijdelijke natuur en het terrein heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een prachtig gebied. Bij de inrichting is bewust gezocht naar streekeigen elementen. Zo zijn er Zeeuwse hagen en is er een boomgaard met oude appel- en perenrassen. Van schapen tot scharrelvarkens en van een bijenhotel tot vleermuizenverblijven, alles krijgt een plekje op of rond het terrein.

Voor meer informatie: 
Yara
www.yara.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.