Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Door lagere contractwaarde realiseren gebruikers een kostenbesparing"

Eerder is gemeld dat de contractwaarde voor de inkoop van elektriciteit verlaagd kan worden nu het belichtingsseizoen ten einde is. Als een gebruiker er tevens voor zorgt dat hij of zij zelf tijdig de contractwaarde weer verhoogt voordat hij of zij weer gaat belichten, boeken gebruikers geen overschrijding en kan in de tussenliggende periode gebruik gemaakt worden van een lagere contractwaarde, adviseert AAB.

Met deze tip realiseren gebruikers een kostenbesparing. Dit geldt voor de aansluitcategorieën MS, MS/LS. Essentieel hierbij is volgens AAB dat de gewenste verhoging op tijd weer aangegeven wordt, omdat er anders wel sprake is van een overschrijding. Voor deelmarkten TS/MS en hoger geldt dat verlaging van de contractwaarde kan worden aangevraagd als er sprake is van gewijzigde bedrijfsomstandigheden die vooraf niet in redelijkheid hadden kunnen worden voorzien.

Deadlines
Westland Infra biedt tot 10 april de gelegenheid om de contractwaarde alsnog met terugwerkende kracht tot 1 april aan te passen. Voorwaarde is dat de contractwaarde in de afgelopen 12 maanden niet verhoogd is (voor de aansluitcategorieën MS, MS/LS). Indien onbekend is of in de laatste 12 maanden een verhoging is doorgevoerd adviseert AAB om het wel aan te vragen. De gebruiker ontvangt dan vanzelf bericht van de netbeheerder of het mogelijk is. Voor meer informatie over de werkwijze bij Westland Infra en het formulier: zie de website. 

Ook bij andere netbeheerders kan verlaging van contractcapaciteit aangevraagd worden. Bij Liander bijvoorbeeld gaat dit eenvoudig via Mijn Liander. Het advies is daarom per direct verlaging van de contractwaarde aan te vragen als de belasting dat toelaat en om dat tijdig weer te verhogen zodra dat nodig is. Dat moet telkens per eerste van de maand. Uiteraard kunnen energieadviseurs hierbij ondersteunen.

Uitstel ODE en energieheffing
Een van de maatregelen die het kabinet genomen heeft om bedrijven tijdelijk meer financiële ruimte te bieden is het uitstellen van energieheffing (EB) en opslag duurzame energie (ODE). Dit uitstel gaat altijd via de energieleverancier.

Leveranciers gaan hier verschillend mee om. Powerhouse geeft aan dat zij de EB en ODE op de nota van april, mei en juni niet in rekening zullen brengen. Dit wordt dan later op de oktobernota alsnog in rekening gebracht.

Agro Energy geeft aan dat zij nog bezig zijn om uit te zoeken hoe ze dit het beste kunnen regelen.

Voor Vattenfall geldt dat zij in hun online omgeving een button hebben aangemaakt, waarmee dit uitstel aangevraagd kan worden. Vattenfall stuurt in oktober een aanvullende nota voor het uitgestelde bedrag.

Generieke regelingen
1. Instellen tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten
2. Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers (ministerie van SZW en gemeenten)
3. Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst)
4. Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (ministerie van EZK)
5. Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits (ministerie van EZK)
6. Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven (ministerie van LNV)
7. Overleggen over toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en cultuursector
8. Compensatieregeling getroffen sectoren (ministerie van EZK)

Sommige regeling zijn inmiddels beschikbaar (NOW), sommige regelingen moeten nog worden uitgewerkt. Het is belangrijk om schade vast te leggen, zodat aan te tonen is welke schade wordt geleden. 

Voor meer informatie:
AAB
www.aabnl.nl

Publicatiedatum: