Kijkje in de keuken van het Seedlab van Tropical Seeds

Tholen - Begin vorig jaar heeft Tropical Seed het aantal instrumenten waarmee de kwaliteit van de zaden beoordeeld wordt, verder uitgebreid. "Of het nu gaat om opschonen, vitaliteit of de opslag van zaden, meten is weten en de uiteindelijke klant is gebaat bij een zo goed mogelijk inzicht in de te verwachten performance."


Areca zaden (links doorgesneden, rechts op de weegschaal)

Bij binnenkomst van de zaden worden de zaden volgens een vast protocol beoordeeld, vertelt Arthur Spruit. "Of het nu om eucalyptus zaad gaat, waar 1 kilo zaad neerkomt op 1,3 miljoen zaden, of om een partij van 5.000 kilo areca zaden waar er 1800 zaden in een kilo zitten, we willen weten wat de zuiverheid, het DKG getal, de vitaliteit en ook het percentage droge stof is."

Chamaedorea elegans kiemen en kiemplantjes, en links de zaden in opslag

Bij de binnengekomen partijen zaad wordt eerst met een temperatuur recorder uitgelezen hoe de transport omstandigheden waren. Vervolgens wordt in het lab wordt een testpartij zaden doorgesneden zodat de kiem bloot komt. Deze wordt dan met een vloeistof behandeld waarna de zaden donkerder kleuren, een manier om de vitaliteit van de zaden te kunnen beoordelen.


De microscoop is natuurlijk een belangrijk instrument. Rechts doet men wat kiemproeven onder LED

Met deze informatie kan men vervolgens een zaai en/of bewaar advies geven. Indien nodig worden partijen opgeschoond, behandeld en/of gedroogd, en tot worden partijen ingepakt voor transport naar de klant of tijdelijk opgeslagen. Het opslaan gebeurt in bewaarcellen, waarin de specifieke bewaaromstandigheden als optimale temperatuur en luchtvochtigheid gegarandeerd kunnen worden.

Links: metingen aan het zaad. Midden: doorsnede van Wodyetia bifurcata. Rechts, Cahamaedorea elgans wordt gezeefd

Tropische zaden is het specialisme van Tropical Seeds. Men heeft over de jaren talloze lijntjes gelegd naar de meest exlcusieve (tropische) oorden in de wereld, terwijl men aan deze kant (vanuit Aarlanderveen bij Alphen aan den Rijn) de opslag, verwering en selectie en tot slot de distributie voor zijn rekening neemt.

Voor meer informatie:
Tropical Seeds B.V.
E: info@tropicalseeds.com
www.tropicalseeds.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven