Colombia 80% terug in volumes

Corona: Ministerie van Landbouw geeft een update per exportland

Royal FloraHolland houdt nauwgezet de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten om de aanvoerders, kopers, medewerkers en bezoekers zo goed mogelijk te berichten over de gevolgen van het coronavirus op de Nederlandse en internationale sierteeltmarkt. Hieronder een overzicht van de recente (bericht is van gisteren) bevindingen.

Bulgarije:
De COVID-19 noodtoestand is in Bulgarije verlengd tot 12 april. De Bulgaarse grensautoriteiten meldden 3.000 binnenkomende vrachtwagens in de gelopen 24 uur, waarvan 1200 op weg naar Kapitan Andreevo aan de Turkse grens. Een voormalig vliegveld ter plaatse is als pleisterplaats ingericht met verlichting, sanitair en kiosken.

Colombia:
De Colombiaanse export van bloemen naar de VS en Canada is gedaald: naar schatting 80% minder volume. Voornamelijk daling bij klanten in Californië, New York en Washington. De Amerikaanse markt voor Colombia is voornamelijk gericht op supermarkten met een aandeel van ten minste 60% in dit segment. De export naar Europa is volledig gestopt, vooral naar markten zoals Italië, Spanje en Frankrijk. Er komen nog steeds bestellingen binnen vanuit Rusland. In Azië bestellen China en Japan in kleine volumes

Veel kwekers hebben besloten hun exportactiviteiten vanaf 23 maart voor tenminste 20 dagen tot nader order stop te zetten totdat de situatie duidelijker is. In deze periode zullen kwekers alleen de benodigde arbeiders inzetten om de planten en kassen in goede staat te houden. Andere kwekers houden hun kwekerijen gedeeltelijk open en verwerken bloemen op bestelling, dus er gaan geen bloemen naar de open markt.

Denemarken:
Volgens eerste meldingen is de omzet in de sierteelt met ongeveer 40% afgenomen. Consumenten worden opgeroepen om bloemen te blijven kopen. Buitenlandse werknemers (slachterijen, tuinbouw, landbouw) werden na verlof bij terugkeer in Denemarken niet opgeroepen 14 dagen in quarantaine te gaan. Dat zal nu waarschijnlijk wél afgedwongen worden.

Ecuador:
De export van bloemen vanuit Ecuador concentreert zicht vooral op de groothandels- en bloemistsegmenten. Deze zijn vrijwel geheel gestopt met importeren.

Ethiopië:
Alle grenzen zijn gesloten met uitzondering van voedsel, hulpgoederen en medicijnen. Er komen steeds meer geruchten over een complete lockdown. Bij een lockdown wordt de exporterende tuinbouwsector aangemerkt als essentieel. Dit betekent dat vervoer van werknemers en producten mogelijk blijft.
De regering heeft een aantal ondersteunende economische maatregelen genomen zoals het opheffen van de door de Nationale bank vastgestelde minimumprijs voor bloemen voor export.

Hongarije:
De vijf belangrijkste buitenlandse markten (Duitsland, Roemenië, Italië, Oostenrijk en Polen) hebben vorig jaar 52,7% van de totale Hongaarse landbouwexport gekocht. Dus de crisis in deze landen zal grote gevolgen hebben voor de Hongaarse landbouw. De Hongaarse sierteelt is ook hard geraakt. De vraag naar bloemen daalde met 80 tot 90%.  85% van alle bloemenwinkels in het land is al voor onbepaalde tijd gesloten.

Kenya:
De Kenya Flower Council werkt aan het verkrijgen van toestemming voor kwekerstransport om ook te mogen rijden tijdens de avondklok (19.00 - 5.00 uur).

Noorwegen:
De Noorse sierteeltsector is zwaar getroffen in een tijd met normaal grote omzet voor de tuin, voor Pasen en de nationale dag op 17 mei. De trend, die de nadruk legt op het kopen van lokale producten (en die ook in Zweden altijd luid klinkt), heeft met de coronacrisis extra energie gekregen.

Slowakije:
Er zijn aanvullende regels voor de retail: deze zijn op zondag gesloten, hebben 's ochtends 3 uur een seniorenopening en moeten verplicht de temperatuur meten van de klanten.

Spanje:
Spanje heeft nieuwe beperkende maatregelen opgelegd aan de verplaatsing voor personen. Het dwingt personeel dat niet betrokken is bij onmisbaar/essentieel werk om thuis te blijven. Het lijkt er op dat tuinbouw en transport van deze maatregel zijn vrijgesteld omdat ze door de overheid als onmisbaar/essentieel worden aangemerkt. Dit betekent dat bloemen en planten nog steeds kunnen worden geëxporteerd.

bron: Royal FloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven