Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kijkje in de nieuwe kas

25e Rainlevelr Lugt Lisianthus in Monster aangesloten

Tholen - In het begin heette het project Kraantje Open. Het Kraantjes project dus, zo memoreerde Sjaak van der Tak gisteren, en hoewel het de lading uitstekend dekte, moest het toch weer op z'n soort van Engels. In elk geval mag het Rainlevelr project een succes heten, omdat overheid en ondernemers elkaar gevonden hebben in een effectieve manier om plotselinge wateroverlast door heftige buien in het Westland het hoofd te bieden.

Vlnr: Sjaak van der Tak (Glastuinbouw Nederland), Manita Koop (Hoogheemraadschap van Delfland), Monica, Hans, Marcel en Jolanda van der Lugt (Lugt Lisianthus), Leen Snijders (Gemeente Westland) en Wilko Wisse (Lans)

In aanwezigheid van deelnemende tuinders, hoogheemraad Manita Koop, wethouder Leen Snijders en Sjaak van der Tak namens Glastuinbouw Nederland werd gisteren het glas geheven op het aansluiten van de 25ste deelnemer, Lugt Lisianthus. Deze heeft een spiksplinternieuwe hightech kas van bijna 5 hectare laten bouwen en zijn waterbassin Rainlevelr-proof gemaakt. Niet geheel toevallig werd dan ook voor zijn deur het bord met de tekst ‘Samen houden we de Westlandse voeten droog’ onthuld.


Blik in de nieuwe kas

Met Rainlevelr laten tuinders, op het moment dat een flinke bui zijn opwachting maakt, water afvloeien. Regent het vervolgens, dan hebben ze ruimte om het water dat dan op de kas valt op te vangen. De piek aftoppen dus.

Daarnaast, zo legde tomatenteler Wilko Wisse en Rainlevelr van het eerste uur uit, blijft meer grond voor de glastuinbouw behouden omdat men minder grond hoeft af te staan aan buffercapaciteit. Bovendien ligt het maatschappelijk gezien lekker, je houdt de voeten van je buurman droog.

Last but not least is hij, en met hem alle andere betrokken partijen, ingenomen met het feit dat hier de veelal gescheiden werelden van beleidsmakers en ondernemers succesvol samenkomen. Je zou zelfs kunnen stellen dat het project met elke extra hectare meer toegevoegde waarde krijgt, omdat hiermee een grotere capaciteit in beeld komt en beter te sturen is.

Met het aansluiten van Lugt Lisianthus bedraagt het aangesloten glasoppervlak 139 hectare, de buffercapaciteit is vele duizenden kuub. Ambitie is om dit jaar nog de 200 hectare te halen, daarna is de sky de limit. In principe is ieder nieuw bassin gratis aan te sluiten, het Hoogheemraadschap Delfland betaalt de aansluitkosten. Met een iets ingewikkeldere kunstgreep kunnen ook kunnen bestaande bassins worden aangesloten.


De verwerkingsruimte

De nieuwe kas van Lugt Lisianthus – 240 x 240 meter teeltoppervlak, plus schuur en overige ruimten – is er een om door een ringetje halen. Hij is voorzien van de nieuwste technieken en innovaties, over alles is nagedacht. En dat moet ook wel: lisianthus is een energie-intensieve en bovendien moeilijke teelt, waardoor iedere besparing of beknibbeling elders weer een keerzijde heeft.

Toch is er veel te winnen en de ondernemer heeft kosten nog moeite gespaard dit dan ook te doen. Driedubbel scherm, luchtbehandelingskasten om het nieuwe telen mogelijk te maken, water onderdoor en bovenlangs, SON-T en LED gecombineerd (in verhouding 75-25%), twee iets kleinere WKK’s (2.6 en 1.6 Mw) i.p.v. één grote om nog efficiënter om te gaan met het spel van elektra en warmte en CO2, een 16.000 kuub buffer om warmteoverschot (water tot 90 graden) in kwijt te kunnen, een robot die alle stekjes volautomatisch plant, een spectaculaire bloementunnel, een giga schuur met Bercomex machines om te snijden en bossen, en meer.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een zogenaamde inspiratieruimte en omliggende faciliteiten, volgende week donderdag is de handel welkom voor een open dag en de zaterdag erop zijn alle belangstellenden en omwonenden welkom een kijkje te komen nemen.


De laatste hand wordt gelegd aan de koeling. Verder zijn de WKK's, de mengmachine en een extra ketel, die vooral wordt gebruikt om te stomen, te zien.

 

Klik hier voor meer informatie over Rainlevelr

 

 

Meer informatie over Lugt Lisianthus vindt u hier.