kijkje achter de schermen bij kwekerijen Jaldety

Israël: "Nicheproducten helpen om ons te onderscheiden en op te vallen"

"We hebben deze landbouwgrond, kunnen we er iets mee doen?" Met het antwoord op deze vraag begon het verhaal van Jaldety Plant Propagation Nurseries 32 jaar geleden, toen eigenaren Rely en Nathan Jaldety startten met het kweken van onbewortelde stekken van eenjarige planten en vaste planten uit het niche-segment. Hoewel ze er weinig kennis van hadden, besloten ze om na 5 jaar leren en ervaring op te doen om hier toch mee verder te gaan. Momenteel houden ze op twee locaties in Israël een voorraad van de moederplanten aan voor het kweken van onbewortelde stekken en hebben ze een assortiment van ongeveer 450 eenjarige en vaste nichevariëteiten. Daarnaast kweken ze een eigen voorraad van ongeveer 170 rassen voor verschillende klanten over de hele wereld.

FloralDaily.com had de kans om te zien hoe ze werken en bezocht hun twee locaties van elk 1 ha in Kfar Hanagid, Israël.


Nathan en Rely Jaldety in hun tweede kas

Nicheproducten
Jaldety richt zich op nicheproducten en is altijd op zoek naar nieuwe producten om aan het assortiment toe te voegen. "Als het een nicheproduct is en een eenjarige of vaste plant en we er een toekomst in zien voor de komende 5-6 jaar, zullen we overwegen om de plant te gaan kweken. We besteden veel tijd en moeite aan dit test- en evaluatieproces", zegt Rely Jaldety.

En dat is ook wat hen doet opvallen. "Een deel van onze producten vind je niet bij anderen omdat het een uitdaging is om ze te kweken en/of omdat het een lager rendement heeft in vergelijking met in massa geproduceerde planten.


Een kijkje in hun eerste kas

Selectie
Momenteel werkt Jaldety met ongeveer 15 veredelaars. "Wij veredelen niet zelf. Elk jaar importeren we flink wat producten: we voeren materiaal in en testen en evalueren het. We controleren of het zijn beloftes waarmaakt en of we de planten zelf kunnen kweken. Daarnaast kijken we naar de oogst en de beworteling, en bijvoorbeeld naar hoe het wordt getransporteerd. Als we goede hoop hebben voor de variëteit, zullen we deze blijven testen bij onze klanten. Het is belangrijk dat een nieuwe variëteit de hele testcyclus doorloopt. Al met al duurt het minstens een jaar om te besluiten of we doorgaan met een bepaalde plant.

Thunbergia 
Thunbergia is Jaldety's meest belangrijke eenjarige plant, maar het op de markt brengen van hun vegetatieve variëteiten was een hele uitdaging. "Mensen waren niet gewend aan een vegetatieve Thunbergia, meestal waren dit zaden. Het kostte enige tijd om ze vertrouwd te maken met de vegetatieve soorten en de om voordelen ervan te zien, zoals een sterkere groei en meer bloemkracht".


De planten worden geteeld in plastic zakken.

Moederplanten
Omdat Jaldety onbewortelde stekken van zowel van eenjarige als vaste planten kweekt, blijft de kas het hele jaar door gevuld. "Over een periode van een jaar, hebben we meestal 2 groeicycli". Elke sectie in de kas heeft zijn eigen voeding. De planten worden gekweekt op banken en geïrrigeerd met een druppelsysteem. Anders dan bij de andere teeltbedrijven is dat de moederplanten in plastic zakken worden geteeld. "Het idee achter de zakken is dat het niet alleen relatief goedkoop is, maar dat alle zakken aan het einde van hun groeicyclus worden weggegooid en er minder afval ontstaat dan wanneer er plastic potten worden gebruikt. Bij het schoonmaken van de kas worden de plastic zakken, de grond en het plantmateriaal gescheiden in 3 verschillende vuilnisbakken".


Een kijkje in hun tweede en nieuwste kas. "De structuur is wat hoger, beter geventileerd, en bevat ventilatoren en sproeiers. In de zomer geeft dit, in combinatie met de schaduwnetten, ons de mogelijkheid om de temperatuur met ongeveer 4 graden Celsius te verlagen".

Onbewortelde stekken 

Alle onderdelen van het kweken van onbewortelde stekken worden op locatie uitgevoerd. "Van het startmateriaal, de beworteling, groei tot moederplanten, plukken, kwaliteitscontrole en het verpakken. Omdat we zowel met eenjarige als vaste planten met verschillende piekseizoenen werken, is er behoorlijk wat planning nodig om zo vers mogelijke planten te kunnen leveren".

Trends
Wat trends betreft, ziet Jaldety niet één specifiek product opvallen. "Wij leveren over de hele wereld, en verschillende markten betekenen verschillende behoeften. Daarom is het moeilijk om slechts één trend te benoemen. Op sommige markten tuiniert de consument meer dan elders en zullen ze daarom kleinere planten kopen om ze te zien groeien, terwijl ze op andere markten de voorkeur geven aan meer kant-en-klare producten. Dit wordt vaak gecombineerd met een vraag naar onderhoudsarme planten, zoals variëteiten die beter bestand zijn tegen droogte. Planten met deze eigenschappen zijn resistente planten (bijvoorbeeld Gaura), vetplanten of planten die hierop lijken.

"Bloeiende planten zijn nog steeds erg populair, maar in vergelijking met 10 jaar geleden zien we meer bladplanten gecombineerd met bloeiende planten.

"Al met al zien we vaak dat de meeste klanten zich realiseren dat hun klanten naast hun massaproducten ook nicheplanten nodig hebben. De nicheproducten helpen hen om zich te onderscheiden en op te vallen op de plantenmarkt".


Bladplanten in volle kleur.

Voor meer informatie:
Jaldety
Rely Jaldety 
E-mail: www.jaldety.com  info@jaldety.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven