FloraCo teelt miljoenen wasbloemen in Peru

Bloemen telen in de droogste woestijn ter wereld

Steve Bushnell van FloraCo nam twaalf jaar geleden een bijzondere stap. Nadat hij in Californië jarenlang wasbloemen had geteeld, verplaatste hij de productie naar de Peruaanse woestijn. Dit bood hem de mogelijkheid om de Noord-Amerikaanse markt het hele jaar door van wasbloemen te voorzien.

"Wasbloemen telen in de woestijn is fantastisch!"
Steve kocht ruim 100 hectare Peruaanse woestijn waar nu 25 wasbloemvariëteiten groeien. “Wasbloemen telen in de woestijn is fantastisch! We hebben het hele jaar door zon en hebben niet te maken met winterregens en schimmels. Ons bedrijf ligt aan de noordelijke kant van de Atacama-woestijn, de droogste woestijn ter wereld.”

McKay en zijn vader Steve Bushnell tijdens de PMA Fresh Summit 2019 in Anaheim, Californië, VS.

Perfect klimaat
Je kunt in Californië maar gedurende een paar maanden per jaar wasbloemen telen. Een heleboel wasbloemen komen uit Australië. Steve was op zoek naar een land met gelijke klimaatomstandigheden als in Australië, maar dichter bij Noord-Amerika, omdat dat zijn grootste markt is. “Ik heb het gevonden aan de kust van Peru, ten westen van het Andes-gebergte. Vanuit Peru is het zo’n 6500 kilometer naar de Verenigde Staten, terwijl het vanuit Australië bijna 20.000 kilometer is. Het klimaat hier is droog en het vriest nooit, waardoor het perfect is voor het telen van wasbloemen.”

Roze wasbloemen in het open veld.

Allesverwoestende vloed
Het Peruaanse bedrijf heeft ook tegenslagen gekend. In het begin van 2017 was er een enorme overstroming die zijn oorsprong honderden kilometers ver weg had in het Andes-gebergte. In een paar minuten tijd werd er 80% van de productie en de faciliteiten verwoest.

“Het was een belangrijk moment in onze geschiedenis. We stonden voor de keus tussen of we voorgoed de deuren zouden dichtdoen of weer zouden opkrabbelen en het bedrijf opnieuw opbouwen. We besloten alles wat we over hadden in het bedrijf te stoppen. Tijdens dit proces leerden we veel over onszelf en over de veerkracht van ons bedrijf. We hebben zojuist ons beste seizoen ooit afgerond met meer dan 2 miljoen verkochte wasbloemstengels en we staan op het punt dit te verhogen naar 3-4 miljoen volgend jaar.”

Veredeling en jonge planten in een kas

Terug naar Californië
“Elk jaar planten we nieuwe variëteiten, vergroten we ons areaal en breiden we onze markten uit,” zegt Craig Bushnell, Steve’s zoon die aan het hoofd staat van het verkoopteam. “Noord-Amerika is onze voornaamste markt, maar we zijn aan het onderzoeken naar welke markten we nog meer kunnen uitbreiden.”

Craig Bushnell en de bossen bloemen voor consumenten.

Deze uitbreiding houdt onder andere verrassend genoeg een terugkeer in naar Californië. “Nadat we 15 jaar lang niet meer in Californië zijn geweest, gaan we terug en werken we samen met lokale telers om de kwaliteit en consistentie van de Californische wasbloem te verbeteren. Door deze combinatie met onze productie in Peru kunnen we het hele jaar rond wasbloemen leveren en de classificeringsvereisten, verpakkingen en andere zaken na de oogst standaardiseren.”

"Elke bos wasbloemen die we verzenden vanuit ons bedrijf is met de hand gewassen, gehydrateerd, gesorteerd en vers gehouden voor een eindproduct met ongeëvenaarde kwaliteit en consistentie.”

Levendige variëteiten
Het was Steve’s doel vanaf het begin om het bedrijf te onderscheiden van de twee andere Zuid-Amerikaanse wasbloemtelers door de meest populaire en levendige variëteiten in te kopen vanuit Australië, Californië en Israël. “We hebben een jaar lang nauw samengewerkt met de USDA en het Peruaanse ministerie van Landbouw om fytosanitaire eisen op te stellen voor de import van nieuwe variëteiten naar Peru en kunnen nu veel variëteiten aanbieden die exclusief zijn voor ons bedrijf.”

Een aantal variëteiten: My Sweet Sixteen, Pink Dancing Queen, Violet en Pearl.

Een van de populairdere variëteiten is My Sweet Sixteen, een tweekleurige variëteit met rode en witte bloemen. Ze hebben ook dubbelbloemige hybride variëteiten met een golvende vorm in zowel roze als wit. “Ze zijn fantastisch voor bruiloften en om een beetje elegantie toe te voegen aan hoogwaardige arrangementen. De California Purple Pride is ook een populaire variëteit omdat deze lang bloeit en een grotere, levendigere bloem is dan andere paarse variëteiten die oorspronkelijk uit Peru komen.”

Voor meer informatie:

FloraCo
Craig Bushnell
Email: Craig@floracoinc.com
www.floracoinc.com 


Publicatiedatum:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven