Scherminstallatie Florensis vooral technisch en logistiek complex

Tholen - Een opvallend project nadert zijn afronding: de scherminstallatie op het nieuwe bedrijf van Florensis in Dinteloord. Niet het grootste project dat Holland Scherming ooit heeft gerealiseerd, maar wel een complex project, zowel voor wat betreft de techniek als qua logistiek.

Op de bedrijfslocatie Nieuw Prinsenland in Brabant gaat Florensis jonge planten opkweken. Dat gebeurt met een minimale inzet van energie en gewasbeschermingsmiddelen. De kas heeft een oppervlakte van ca. 60.000 vierkante meter, de bedrijfshal is 5.400 vierkante meter.

Minimale spanthoogte
Technisch gezien is de scherminstallatie een flinke uitdaging voor Holland Scherming. De installatie met drie unieke schermen boven elkaar is samengebracht binnen een spant met een hoogte van slechts 66 cm. Die eis maakte het zelfs noodzakelijk om het type schermmotor met de kleinst mogelijke behuizing te monteren. Met gebruikmaking van het Smart Spring veersysteem is Florensis in staat elk scherm tot een klein pakket samen te trekken.

De complexiteit van het scherm, drie boven elkaar, in combinatie met de krappe planning vroeg een ongewone oplossing van Holland Scherming. Daarom is er met drie ploegen – in totaal 20 medewerkers - tegelijkertijd aan het project gewerkt. Dat is gebeurd vanaf zeven platforms, ondersteund door twee Merlo verreikers.

Oog voor details
Opvallend is de aandacht voor details. Met de kassenbouwer is vooraf veel overleg geweest om te komen tot een mooi geïntegreerde installatie. Holland Scherming heeft alles tot in de kleinste finesse uitgewerkt. Zo is er gebruik gemaakt van op maat gemaakte metalen zetwerken (wit gepoedercoate staalplaten) om de kas ter plaatse van de horizontale installaties bij de gevels licht- en energiedicht te maken. Ook de zijafwerkingen van de gevelschermen zijn netjes met zetwerken afgedicht. De motoren zijn fraai weggewerkt en beschermd tegen vocht en vuil.

De getallen spreken tot de verbeelding: zo zijn er 12.000 Smart Springs in de installatie verwerkt, 87.000 rvs-draad spantklemmen en 250.000 meter staaldraad. In totaal ligt er straks 181.000 vierkante meter doek bovenin de kas. Ondersteund door 1.000.000 meter polyester draad.

Naast de gebruikelijke schermstrippen voor de schermplaten zijn er bijvoorbeeld ook schermplaten door de (binnenkop)gevels gemonteerd. Ook het spant is voorbereid met aslagersteunen en schoorsteunen.

Goede coördinatie
Ondanks de korte realisatietijd en de hoge moeilijkheidsgraad heeft Holland Scherming het project perfect volgens schema uitgevoerd. Dat is mede te danken aan de goede coördinatie vanuit Florensis en de samenwerking tussen de betrokken bouwpartners. Al in een vroeg stadium zijn bouwtekeningen uitgewisseld met de kassenbouwer om tot een optimale integratie van kas en installatie te komen. Daardoor bleek in het werk alles perfect op elkaar aan te sluiten.

 

Klik hier voor meer informatie & een korte video van dit project op de website van Holland Scherming.


Voor meer informatie:
Holland Scherming
Honderdland 30
2676 LS Maasdijk
Tel: 0174-516180
Fax: 0174-513622
www.hollandscherming.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.