Hygiëne soms een vies woord

Steeds meer mensen hebben een ontsmettingsspray op zak. Nochtans is alles veel hygiënischer dan zo'n 30-40 jaar terug. Mensen leven weliswaar veel dichter bij elkaar en waarschijnlijk is de weerstand ook lager dan toen. Hierdoor vergroot het risico op een uitbraak van virussen of andere ziekten. Hier zijn overeenkomsten met de tuinbouw te zien. Tuinbouwbedrijven zijn de laatste decennia geëvolueerd naar gemoderniseerde hightech bedrijven, aldus Filip van Langenhove, consultant bij Koppert Biological Systems in België. 

Dit gaat gepaard met een doorgedreven monocultuur die steeds intensiever wordt door artificiële belichting. De risico’s zijn groot. Zo gaat niemand naar een komkommergewas kijken zonder een wegwerpoveral, overtreklaarzen, wegwerp latexhandschoenen en een bezoekje aan de hygiënesluis. Dit alles om virusoverdracht te voorkomen. 

Ook paprikatelers, tomatentelers en hun bezoekers pakken zich van top tot teen in. Sommige bedrijven accepteren zelfs geen bezoekers meer. Dat valt allemaal onder de noemer bedrijfshygiëne. Toch worden er in andere teelten totaal geen hygiëne maatregelen opgelegd aan bezoekers. Ook lopen voorlichters, vertegenwoordigers en wat nog meer naar binnen en buiten zonder een ontsmettingsmat te passeren, laat staan dat ze bezoekerskledij dragen.

Wanneer deze telers daarop gewezen worden, reageren ze vaak argwanend of wuiven de vraag weg met het antwoord dat ze niet in een laboratorium aan het kweken zijn. Het lijkt wel of ze hygiëne een vies woord vinden.

Waarschijnlijk komt het in de beginne een beetje klinisch over, maar het helpt wel te voorkomen om plagen en ziekten via deze weg te verspreiden. Een verantwoorde bedrijfshygiëne is toch zo vies nog niet. 

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: 010-5140444
www.koppert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven