Johan van den Berk, Berk Boomkwekerijen

"Wij kweken al jaren in harmonie met de natuur"

Van den Berk Boomkwekerijen, één van de grootste boomkwekerijen van Europa, heeft onlangs het On the way to PlanetProof certificaat behaald. Met alle duurzame activiteiten die het bedrijf onderneemt, voldoet het ruim aan de eisen. “Wij kweken al jaren in harmonie met de natuur. Heel onze werkwijze is gebaseerd op dat uitgangspunt”, zegt Johan van den Berk.


Foto's: Van den Berk leverde de bomen voor het in 2017-2018 grootscheeps gerenoveerde stadsplein ’t Zand in Brugge.

“Een gezonde duurzame productie van onze bomen kan in onze ogen uitsluitend voortbestaan wanneer dat in goede harmonie met de natuur gebeurt”, zegt Johan van den Berk. “Dat roepen we niet alleen, daar handelen we ook naar. Zo hebben we vijftien jaar geleden al het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sterk teruggebracht. Inmiddels hebben wij één van de laagst gemeten verbruiken per hectare. Daarnaast doen we nog veel meer. We zorgen onder meer voor een gevarieerde aanplant, versnipperen snoeihout, zaaien bloemenmengsels in aan de randen van de percelen en verwarmen een belangrijk deel van ons bedrijf en de werkplaats met eigen snoeiafval. Ook geven we bezoekers, waaronder veel internationale klanten, fietsexcursies door onze kwekerijen. Daarvoor hebben we vijftien fietsen aangeschaft en dat is een stuk schoner dan met de auto gaan. Op het dak van onze loods hebben we onlangs ook nog eens 249 zonnepanelen aangelegd. Met alle maatregelen die we namen en nemen willen we het hoge biodiversiteitsniveau op en om onze percelen handhaven of nog verder uitbreiden.”

Vertical Forest
Met maar liefst 450 hectare en een assortiment van meer dan 1.600 boomsoorten en cultivars, behoort Van den Berk Boomkwekerijen uit het Brabantse Sint-Oedenrode tot één van de grootste kwekerijen van Europa. Het bedrijf telt meer dan 100 medewerkers die op drie locaties werken aan het kweken, verkopen en leveren van bomen naar afnemers in 35 landen. Van den Berk werkte al mee aan uiteenlopende prestigieuze groenprojecten. Denk aan Het atletendorp in Londen en het Ankapark in Ankara. In eigen land spreekt het eerste Vertical Forest in Eindhoven tot de verbeelding. In opdracht van woningcorporatie Sint-Trudo realiseert Stam + De Koning Bouw hier momenteel de bostoren van architect Stefano Boeri. Bij ieder appartement wordt een XL plantenbak aan de gevel aangebracht met bomen en struiken van Van den Berk. Hierdoor ontstaat een heel nieuwe groenstructuur. Het is een zeer innovatieve vorm van stedelijke ontwikkeling die naadloos aansluit bij de urgentie om steden te vergroenen.

“De betere kwekers zijn gecertificeerd”
“Het is niet zo dat we dit soort opdrachten nu alleen binnenhalen omdat we een gezonde duurzame productie nastreven, maar het speelt wel een rol. Naast prijs, kwaliteit en goede logistieke dienstverlening”, zegt Johan. “Vooral bij openbare aanbestedingen van gemeenten wordt er meestal naar gevraagd, bij private projecten nog iets minder vaak. De betere kwekers zijn intussen allemaal gecertificeerd en steeds meer klanten verwachten het ook. Kunnen aantonen dat je duurzamer kweekt, is inmiddels gemeengoed in onze branche. De meeste van onze concurrenten zijn inmiddels ook PlanetProof gecertificeerd. Je moet bewust met het milieu en klimaat bezig zijn want anders tel je niet meer mee.”

bron: SMK


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven