Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aad van Ruijven over belichting in de Verenigde Staten:

“Amerikaan minder honkvast, dus teelt hij net zo makkelijk een stuk noordelijker als het moet”

Tholen – Met de jaren heeft Aad van Ruijven als belichtingsinstallateur de belichtingsmarkt in de Verenigde Staten steeds beter leren kennen.

“Van oorsprong kijk je als Nederlander naar de plek waar je een kas wilt bouwen, vervolgens naar het meest ideale kasklimaat dat daarbij hoort om de hoogst mogelijke productie te garanderen.

In de Verenigde Staten ligt dat iets anders. Daar is men niet zo honkvast als de Westlander die niet verder wil dan Made. Kassen worden rustig iets noordelijker gebouwd als dat beter uitkomt.”

Kort door de bocht ziet Aad, die sinds vorig jaar met Dutch Growing Solutions een speciale Amerikaanse installatietak opzette voor de Amerikaanse markt, dat hoe noordelijker hij in de Verenigde Staten komt, des te meer SON-T er nog in de kassen hangt. “Het is daar kouder en dus is er een flink grotere warmtebehoefte. SON-T met stralingswarmte is dan een uitkomst.

Tegelijkertijd zie je wel steeds minder kassen met enkel SON-T, dat heeft zijn langste tijd gehad. In plaats daarvan ontstaan er hybride oplossingen, zoals ook bij het project AppHarvest waar LED-toplighting wordt gecombineerd met SON-T. Kentucky ligt daarbij ter vergelijking op de hoogte van de Canarische Eilanden.”

Terugverdientijd belichting VS ligt lager
De kassen die gebouwd worden, zijn vaker ook volledig gesloten kassen. “Zeker de laatste vijf jaar zie je die ontwikkeling. In antwoord daarop hebben wij wel gezegd: kijk naar de stroomconsumptie om de kas op temperatuur te houden. Dat kan met airco, maar beter is het om eerst eens te kijken naar het inwisselen van SON-T voor LED. Dat scheelt in stralingswarmte en dan kunnen de luchtramen gesloten blijven en gaat er minder warmte verloren. Kassen zonder luchtramen, maar wel met airco, zoals je ze in de Verenigde Staten ook nog wel ziet, dat is qua energie-efficiëntie nog wel winst te boeken.”

Wat helpt, is dat anders dan in Nederland glastuinbouwondernemers volgens Aad minder worden gedreven door emotie. “Economische afwegingen zijn er leidend, dan pas emotie. Ergens anders gaan telen is daarom veel minder een issue.”

En bovendien speelt het telers in de VS in de kaart dat de terugverdientijd voor belichting er stukken lager ligt. “In de Verenigde Staten kost een vierkante meter SON-T weliswaar vier keer duurder dan in Nederland door de strengere regelgeving, maar de prijs die de teler voor zijn product krijgt is ook veel hoger, waardoor de terugverdientijd half zo hoog is als in Nederland. De investering in een gemiddelde belichtingsinstallatie heeft een teler er na zo’n vier jaar wel uit.”

Voor meer informatie:
Hortipar
www.hortipar.nl 

Aad van Ruijven
info@hortipar.nl