eerste project met belichting van Stolze

Uit de oude doos: de beginjaren van Vreugdenhil Young Plants

Stolze bestaat 50 jaar en daarom kijken we terug naar bijzondere projecten uit de beginjaren. Deze maand is dat Vreugdenhil Young Plants. De samenwerking tussen Stolze en, toen nog, firma M.P. Vreugdenhil en J. Vreugdenhil gaat al heel ver terug. In 1971 startten de broers Thijs en Sjaak Vreugdenhil samen een plantenkwekerij aan de Noord-Lierweg in De Lier. Zij kenden Teun Stolze van muziekvereniging Liora en omdat ook Teun een jonge en beginnende ondernemer was, gunden zij het Teun om de elektra te doen bij hun bedrijf.

Belichting in de kas
Al snel werd het bedrijf van 1 hectare uitgebreid en werd er een schuur gebouwd. De broers waren echte ondernemers, durfden te investeren en daarmee een risico te nemen. Zij waren in 1973 één van de eersten met belichting in de kas. Dat waren toen nog geen moderne LED lampen, maar hogedruk kwiklampen van Philips. Het was de eerste keer dat Stolze een belichtingsproject deed. De lampen hadden een positief effect op de planten, maar het verschil was maar heel klein. Er werden veel proeven gedaan waaruit bleek dat lampen met natrium veel effectiever waren. De hogedruk kwiklampen werden dan ook vervangen door natriumlampen.

Uitbreiding van 5 hectare
Het bedrijf stond niet stil, want ondertussen waren zij alweer bezig met de aankoop van een stuk land om nog verder uit te kunnen breiden. Er kwam een aangrenzend stuk land van 5 hectare beschikbaar, maar het was alles of niets. 5 hectare was enorm veel, maar toch lukte het om in 1974 het stuk land te kopen voor zo'n 5 gulden per m². Dat is in deze tijd toch niet meer voor te stellen! Door deze uitbreiding kwam broer Jaap bij het bedrijf en werd de naam veranderd in Plantenkwekerij Vreugdenhil.

Stolze als huisleverancier
Als huisleverancier voor de elektra mocht Stolze hier weer alle elektra doen. Niet alleen bij de kwekerij, maar ook bij het huis dat Sjaak Vreugdenhil naast het bedrijf liet bouwen. Het was toen nog heel gewoon dat Stolze ook daar alles voor leverde en aansloot, van wasmachine tot koelkast.

Sjaak Vreugdenhil: "Teun of Bram moest regelmatig bij ons langskomen omdat bijvoorbeeld de afstandsbediening van de televisie het niet meer deed. Wat dat betreft hebben we al veel met elkaar meegemaakt. Zo hebben Teun en ik ook een keer Oud en Nieuw samen 'gevierd'. Het was heel erg slecht en koud weer en wij hadden een storing aan onze ketel. Het lukte me niet om de storing te verhelpen, dus Teun moest langskomen. Samen hebben we de storing verholpen en konden we elkaar om middernacht een gelukkig nieuwjaar wensen."

Een belangrijke speler binnen de Nederlandse glastuinbouw
In de loop van de jaren is Vreugdenhil Young Plants (in 2017 hebben zij de naam gewijzigd) steeds verder uitgebreid met meerdere nieuwbouwlocaties waar zij warme groenteplanten, jonge sierplanten vanuit zowel zaad als stek en eetbare plukgroenten kweken. De hoofdlocatie van het bedrijf is nog steeds gevestigd aan de Noord-Lierweg 35a, waar het ooit allemaal begonnen is.

Vreugdenhil Young Plants is nog altijd een trouwe klant van Stolze en inmiddels is Stolze uitgegroeid tot vaste totaalleverancier voor de elektro- en watertechniek, belichting en Priva automatisering. Sjaak Vreugdenhil: "Wij voelen ons thuis bij Stolze en de mensen die er werken. We hebben vertrouwen in elkaar en als iets niet goed is, kunnen we ook kritisch zijn en hierdoor elkaar sterker maken."

Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T +31 174 513 779
info@stolze.nl
www.stolze.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven