Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Verbaas, Brexit-coördinator NVWA:

“Nog altijd zijn er bedrijven die geen afspraken met hun ketenpartners hebben gemaakt”

Tholen - Nog zo’n veertig dagen en de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is een feit. Peter Verbaas werd in december aangesteld als Brexit-coördinator van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In deze functie coördineert hij de acties binnen de NVWA, richting departementen, andere toezichthouders en het bedrijfsleven om voorbereid te zijn op de toename van het aantal keuringen en controles. In dit artikel uit Verbaas zijn zorg: “In de gesprekken met bedrijven in de hele agrarische keten zien we helaas dat sommige bedrijven wel de klok hebben horen luiden, maar (nog) niet weten waar de klepel hangt.”

Serious Games
De afgelopen maanden organiseerde de NVWA daarom ‘Serious Games’ met alle ketenspelers om de im- en export naar het Verenigd Koninkrijk volgens het zwaarst denkbare scenario te testen. “Tijdens zo’n serious game  komen productie, handel, en functionarissen van overheid en ferry's bij elkaar. We geven ze daarbij bijvoorbeeld een opdracht als ‘Wat ga je doen om twee pallets tomaten naar de overkant te krijgen’. Eigenlijk in alle gesprekken blijkt dat bedrijven weliswaar weten wat er moet gebeuren, maar nog niet voldoende afspraken met hun partners in de keten hebben gemaakt. Die tijd gaat nu wel dringen. Als een transporteur zijn wagen aan het dock rijdt en vraagt om de juiste documenten moet een van beide ketenpartners straks niet met een mond vol tanden staan. We merken dat deze oefensessies enorm worden gewaardeerd.”

“We hebben inmiddels zo’n vijf ‘Serious Games’ achter de rug en er staan er nog een aantal  op de planning. Zo organiseren we 26 september een specifieke meeting gericht op het groupagevervoer en op 7 oktober nog een bijeenkomst in samenwerking met Rabobank en GroentenFruit Huis gericht op de AGF im- en exporteurs. Het voordeel van deze aanpak is dat mensen zelf oefenen en daarom gaan ze altijd met een concreet lijstje naar huis van dingen die ze nog op moeten pakken”, vertelt Peter. “Zoals gezegd gaan we bij de Serious Games uit van het ‘worst case  scenario’, waarbij alles geïnspecteerd moet worden. Maar het is wel degelijk belangrijk om daarop voorbereid te zijn. Anders kan de handel met Engeland dadelijk zomaar stil komen te staan.”

“Tot en met 29 maart hadden we over de Brexit  vooral contact op CEO-niveau. Voor de ‘serious games’ hebben we daarentegen juist de operationele mensen uitgenodigd. Zij moeten het  straks tenslotte vooral gaan doen en de systemen snappen. Hamvraag is bijvoorbeeld of de bedrijven überhaupt bekend zijn met onze processen. Het kost normaal een paar dagen om aangesloten te zijn op onze IT-oplossingen, maar als dat op 1 november massaal gebeurt, moeten mensen wel achteraan de rij aansluiten”, waarschuwt Peter.

De NVWA is volgens de Brexit-coördinator klaar voor de nieuwe realiteit op 1 november. Op de vraag of dat ook voor de collega’s aan de andere kant van het water geldt, antwoordt Peter: “Daarover laten de Britten naar ons niet het achterste van hun tong zien. Een belangrijkste bron van informatie blijft de website van de Engelse overheid. Als Nederland zijn we een ervaren im- en exportland naar derde landen. De Britten zullen fors moeten opschalen, ook op het gebied van IT en logistiek. De verhalen over bijvoorbeeld de verwachte files in de Engelse havens ontgaan ons niet. Waar we knelpunten verwachten, geven we gevraagd en ongevraagd advies."

Voor meer informatie:
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
https://www.nvwa.nl/ondernemers/brexit https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/brexitimpactscan