uitslag bloeiproef Royal FloraHolland

Mts. A.H.&.T.M Borst heeft beste pioenrozen

Voor de negende keer organiseerde het Postharvest Kenniscentrum van Royal Floraholland een kwaliteits-benchmark voor de pioenroos. Aan de benchmark namen dit jaar 34 kwekers deel.

In totaal testte Royal FloraHolland 162 partijen van 40 verschillende rassen. De bloemen kregen eerst een transport- en winkelfase, zoals dat in de praktijk ook gaat. Daarna werden de pioenrozen in een vaas gezet in de uitbloeiruimte. Sierwaarde en houdbaarheid stonden centraal bij de beoordeling.

Verwachting van de consument
Een gemiddelde consument verwacht na aankoop dat alle bloemknoppen volledig open komen en dat hij of zij minimaal 7 dagen plezier heeft van de bos. Uit de benchmark kwam naar voren dat 94% van de bloemen goed open komt. Slechts 71% staat na een week nog in bloei in de vaas. Dit betekent dat 71 van de 100 stelen nog een te kort vaasleven hebben. 

De winnaars
Om te bepalen wie er gewonnen heeft, keek Royal FloraHolland welke pioenrozen het beste voldoen aan de verwachting van de consument.

1e prijs, Teler Mts. A.H.&.T.M Borst
Alle geteste stelen stonden na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 10,4 dagen.

2e prijs: Roland Klein
Van de geteste stelen stond 96% na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal goed open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 10,5 dagen.

3e prijs: R. van der Velden
Van de geteste stelen stond 96% na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal goed open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 9,4 dagen.

bron: Royal FloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven