Leon Dukker, Porta Nova, over jaarcijfers EIA-investeringsaftrek

"We steken onze nek uit, dus kunnen de steun goed gebruiken"

Er werden in 2018 meer aanvragen gedaan voor energie-investeringsaftrek (EIA) door ondernemers in de land- en tuinbouw, maar ten opzichte van 2017 leverde het wel minder subsidie op. Het aantal aanvragen steeg van 727 in 2017 naar 836 in 2018, maar het subsidiebedrag daalde van 69,6 naar 66,3 miljoen. 

In totaal werd er door alle sectoren in totaal wel meer subsidie verkregen, welgeteld 1,6 miljard euro tegenover 1,5 miljard in 2017. 


Cijfers 2018

Wie vervolgens de meer specifieke land- en tuinbouwcijfers bestudeert, ziet dat er meer geld ging naar scherming (12,8 miljoen euro in 2018 tegen 9,6 miljoen in 2017), maar minder naar LED-belichting (15,5 miljoen euro in 2018 tegenover nog 20,2 miljoen in 2017.


Cijfers 2019

Voorloperstip: denk aan een corrosiespecialist
In het jaarverslag komt Leon Dukker, directeur bij rozenkweker Porta Nova, aan het woord. Het bedrijf deed een aanvraag om te kunnen investeren in een innovatieve warmtewisselaar. "Niet altijd eenvoudig", aldus Leon, "maar met de juiste experts is het goed te doen."

Desondanks kreeg Porta Nova te maken met een tegenvaller, niet zozeer bij de aanvraag, maar wel bij de installatie van de warmtewisselaar. Het risico van het voorloper zijn. “We hadden aanvankelijk alleen theoretische modellen. En die kwamen eerst niet helemaal met de praktijk overeen. Daardoor bleek een nieuwe warmtewisselaar bijvoorbeeld al na een jaar onbruikbaar. Een flinke tegenvaller.”

Leon raadt alle ondernemers aan dit soort kostbare, tijdrovende teleurstellingen te voorkomen. “Neem een adviesbureau in de arm. Ga met hen na welke oplossingen al bestaan. Van welke technieken is al proefondervindelijk gebleken dat ze wérken?” En voor zijn glastuinbouwcollega's een nog specifiekere tip. “Breng je nieuwe materiaalsoorten je kas in? Haal er dan een corrosiespecialist bij om te controleren of dit materiaal bestand is tegen het kasklimaat.” 

Met de investeringen denkt Porta Nova vooruit. Als over een aantal jaren de vraag naar duurzaam gekweekte rozen flink gegroeid is, is Porta Nova voorbereid. "Maar de innovaties die we nu gebruiken moeten zich nog wel bewijzen en terugverdienen. Daarom zijn fiscale regelingen als de EIA voor ons erg belangrijk. We steken onze nek uit, dus kunnen de steun goed gebruiken. We zijn blij dat de overheid een deel van ons risico afdekt.” 

Grote energiebesparing
De investeringen waarbij ondernemers gebruik maakten van de EIA hebben in 2018 geleid tot ongeveer:

  • 1.100 kiloton minder CO2-uitstoot. In 2017 was de CO2-reductie 980 kiloton CO2
  • 624 miljoen m3 verwachte energiebesparing aan aardgas. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijkse gasgebruik van 390.000 huishoudens

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven