Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tom Finlay en Waiyaki Ngugi, Chiefs Trading

t

Het groeit in moerasachtige gebieden en in rivieren, maar doe er een lintje omheen en je kunt het, al dan niet met het predicaat 'hoogwaardig', exporteren. In de kern is dat waar Tom Finlay en Waiyaki Ngugi ruim zes maanden geleden mee aanvingen. Zij richtten het bedrijfje Two Chiefs Trading op en zijn papyrusriet en lisdodde (sigarenriet) gaan verzamelen, om dat vervolgens in dozen naar Japan en de VS te exporteren. "De eerste zendingen zijn weg en goed ontvangen. Men wil meer", zegt Waiyaki Ngugi. 


Paul Ndungu en Waiyaki Ngugi tijdens de IFTEX in Nairobi, Kenia. 

Hoe het begon
Het begon allemaal vorig jaar toen Waiyaki Ngugi en Tom Finlay elkaar ontmoetten op de IFTEX in Nairobi, Kenia. "Tim was al jaren werkzaam in sierhout en was zich aan het oriënteren op uitbreiding naar de bloemensector. We kwamen elkaar tegen op onze stand van Orgem, een bedrijf dat snijhortensia's teelt, en raakten aan de praat. De maanden hierna hielden we contact en in begin 2019 besloten we echt samen te gaan werken door ons eigen bedrijf op te richten."

Alles draait om empowerment
Volgens Ngugi, moet men het initiatief vooral lezen als een verhaal dat draait om empowerment. "Papyrusriet en lisdodde zijn moeilijk om te telen, omdat ze in moerassen en rivieren groeien. We hebben het echter volop in Kenia. We plukken de planten niet zelf, maar hebben een groep vooral jonge mensen aangenomen die dat voor ons doen. We leren hen hoe ze de planten op een duurzame manier kunnen plukken, bijvoorbeeld door niet op een locatie alle stelen te snijden."

Toenemende vraag
Finlay en Waiyaki zien de vraag direct al groeien. "Bij wijze van proef hebben we een klein aantal stelen verstuurd naar Narita in Japan en naar Los Angeles. En iedereen is enthousiast. Op de eerste bestellingen volgden nieuwe orders en sommige klanten vroegen direct al om dubbele aantallen."

Uitbreiding assortiment
Naast papyrusriet en lisdodde combineren zij hun aanbod met het assortiment van andere Keniaanse telers. De kangoeroepoot van Imani Flowers (te zien op de foto hierboven) is één van de variëteiten die ze onlangs hebben toegevoegd. 

Voor meer informatie:
Two Chiefs Trading
Waiyaki Ngugi 
E-mail: waiyakingugi@gmail.com  
T: +254 714 194 720

Tim Finlay 
E-mail: finlay@twochiefstrading.com

Publicatiedatum: