Nijssen realiseert klimaatkamers voor Syngenta R&D Technology Center

Voor het R&D Technology Center van Syngenta in Enkhuizen realiseerde Nijssen 34 klimaatkamers, 2 gekoelde kassen en 3 gekoelde opslagruimtes. Het nieuwe centrum voor onderzoek en veredeling is onderdeel van een meerjarig investeringsprogramma van Syngenta. Het Technology Center wordt gekoeld met een centrale koelmachine, die samen met buffervaten en pompen buiten naast het pand is opgesteld. Omdat een aantal ruimtes een lagere ruimtetemperatuur vereisen, zijn binnen nog twee koelmachines geplaatst met een watergekoelde condensor.

Groot temperatuur- en luchtvochtigheidsbereik
Alle klimaatkamers zijn zodanig geëngineerd dat ze binnen een groot temperatuurbereik en luchtvochtigheidsbereik kunnen functioneren. De ruimtes zijn voorzien van koeling, elektrische verwarming, groeiverlichting, en in de meeste gevallen ook ultrasone bevochtiging en droging. Een aantal ruimtes beschikt daarnaast ook over CO2-injectie. Acht ruimtes zijn door Nijssen tevens voorzien van de in eigen huis ontwikkelde Filacell waarmee een constante, zeer hoge luchtvochtigheid kan worden gehandhaafd.Kaskoeling
Twee kassen zijn voorzien van kaskoeling, om in de zomerperiode ook lage temperatuuronderzoeken uit te voeren, met een minimale temperatuur van 12 graden. Verder zijn diverse werkruimten voorzien van airconditioning.

Interieur op maat geëngineerd
Om kruisbestuiving en uitwisseling van gas tussen de ruimtes te vermijden wordt geventileerd met buitenlucht. Via HEPA-filters worden risico’s uit de buitenlucht geminimaliseerd. De klimaatkamers zijn voorzien van verschillende interieurs, die aan de hand van het gewenst gebruik zijn geëngineerd. Voor elke ruimte is een separaat lichtplan opgesteld.

Besturing centraal en op locatie
De installatie wordt aangestuurd door het in eigen huis ontwikkelde besturingssysteem met gebruiksvriendelijke visualisatie. Deze besturing is geïnstalleerd op een centrale server. Tevens is elke klimaatkamer voorzien van een door Nijssen ontwikkeld touchscreen. Hierop kan de gebruiker inloggen en van de desbetreffende ruimte de setpoint wijzigen, grafieken bekijken en alarmen resetten. Op meerdere centrale locaties staan bedienings pc’s waar de volledige visualisatie op draait. Op deze pc’s kunnen alle ruimten worden gemonitord en aangestuurd en kan ook de machinekamer worden benaderd. Op deze pc's draait ook de receptenmodule, waarmee eenvoudig groeirecepten kunnen worden aangemaakt en geactiveerd.

Veilige toegang tot techniek
Om een veilige toegang tot de celdaken te garanderen zijn er in dit project op maat gemaakte vaste ladders toegepast. Alle celdaken zijn voorzien van een voor dit project ontworpen hekwerk. Tussen de verschillende celblokken zijn loopbruggen voorzien, waardoor alle techniek eenvoudig en veilig bereikbaar is.

Voor meer informatie:
Nijssen BV
Bio Science Park
Einsteinweg 3
2333 CC Leiden
www.nijssen.com
071 – 521 62 14
info@nijssen.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven