"Snel toenemende vraag naar gekleurde gypsophilas"

Gekleurde gypsophilas zijn tegenwoordig enorm populair, maar waar is dit begonnen? Volgens Eduardo Chiriboga van Esmeralda Farms begon dit allemaal jaren geleden op zijn kwekerij in Ecuador. "We waren een van de eerste telers die begonnen met het telen van gekleurde gypsophilas." Door de jaren heen hebben ze de vraag naar de variëteit over de hele wereld snel zien toenemen. Ze zijn hun kleurtechnieken en hun 'regenboog' gypsophilas dan ook blijven ontwikkelen. Voor deze laatstgenoemde wordt een speciale techniek gebruikt om iedere bloem van iedere stengel een andere kleur te geven. Deze variëteit is dan ook erg populair, vooral in China.


Eduardo Chiriboga bij de Hortiflorexpo IPM Shanghai, China. 

Hoe het allemaal begon
De Chinese markt is altijd op zoek naar iets nieuws. Dingen die nog nooit eerder zijn gedaan. Dus tijdens hun zoektocht naar een nieuw product kwamen de klanten van Esmeralda Farms, die voornamelijk in Shanghai wonen, met dit idee. Eduardo legt uit: "Het duurde ongeveer drie tot vier maanden voordat we de beste technieken hadden gevonden. Daarna duurde het nog twee keer zo lang om precies het kleurenpalet te creëren waar de markt naar op zoek was. Natuurlijk was dit een proces van vallen en opstaan. Het was leuk om de eerste reacties van klanten te zien. Ze waren verbaasd dat we een van nature witte bloem in verschillende kleuren konden produceren. " 

Verschillende technieken
Eduardo: “Er zijn drie verftechnieken. Sprayen is de sterkste, maar ook het minst belangrijk. Daarna is er onderdompeling, waarmee je ieder soort kleur kunt creëren. Absorptie is het meest voorkomende type en ook het meest natuurlijk. Bij deze techniek wordt de bloem van binnenuit geverfd, wat betekent dat de stam van de gypsophila de gekleurde oplossing absorbeert. Door dit te doen lijkt te kleur heel natuurlijk, aangezien de stam niet gekleurd is."


Regenboogbloemen

Regenboogbloemen
Naast alle gekleurde gypsophila's, biedt Esmeralda Farms ook regenboogbloemen aan, die verschillende kleuren hebben op één enkele stam. "Dit is moeilijker en duurder, omdat onze mensen de stam op een zeer specifieke manier moeten snijden, zodat ieder deel de kleuroplossing opneemt. Dit neemt meer tijd in beslag, en om een regelmatig product te krijgen, moet het technische overzicht enorm nauwkeurig zijn." Om een uniform product te krijgen, gebruiken ze bij Esmeralda Farms hun eigen gypsophila variëteit. "Deze variëteit is veredeld en geproduceerd door de Esmeralda Group. Het heeft een betere en regelmatigere absorptiesnelheid, wat resulteert in een uniformer en stabieler product."

China is niet de enige markt
China is één van Esmeralda's grootste klanten wat gekleurde gypsophila's betreft. "Zo'n negen jaar geleden begonnen we de Chinese markt te verkennen en de meerderheid van de bloemen die we aan dit land verkopen zijn gypsophilas. Toen we de gekleurde variëteiten introduceerden, groeide de vraag. Op dit moment zijn ze erg dol op de regenboog gypsophila. Deze is enorm populair. De vraag naar dit product neemt toe op de Chinese markt, nu steeds meer potentiële klanten de kenmerken en voordelen ervan leren kennen." China is echter niet de enige markt voor gekleurde gypsophilas. “De markt groeit in China en Hong Kong, maar ook in alle Europese landen. Absorptie is de meest populaire techniek, omdat de kleur hierdoor erg natuurlijk lijkt."

Voor meer informatie:
Esmeralda Farms 
Eduardo Chiriboga 
E-mail: eduardo@blawesomes.com 
www.esmeraldafarms.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven