Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat zijn de aanpassingen in het RHP-productcertificatieschema?

Het RHP-kwaliteitskeurmerk voor substraten wordt elk jaar aangescherpt, mede op basis van ontwikkelingen in de sector. Jaarlijks worden er daarom inhoudelijke aanpassingen gedaan in het RHP-productcertificatieschema. Op 1 mei zijn de nieuwe normen van kracht. Wat zijn de wijzigingen dit jaar?

Hieronder zijn de belangrijkste besluiten van het Centraal College van Deskundigen uitgelicht. Gecertificeerde bedrijven moeten vóór 1 mei alle geactualiseerde eisen uit het RHP-productcertificatieschema hebben doorgevoerd in hun kwaliteitsmanagementsysteem.

Systematiek voor fytosanitaire veiligheid (module 210)
In deze module staan de algemene proceseisen beschreven voor de toepassingsgebieden RHP Horticulture en RHP Consumer. Nieuw is een beschrijving van de systematiek voor fytosanitaire veiligheid. Met een risico-inventarisatie op locatie wordt het fytosanitair risiconiveau bepaald per grondstof (zoals houtvezel, compost) of de bestanddelen daarvan (zoals houtsnippers, groenafval dat is vrijkomen bij aanleg en onderhoud van particulier en openbaar groen, bos, natuurterreinen en watergangen).

Er zijn zes risiconiveaus waarin een grondstof of bestanddeel kan worden ingedeeld. Het risiconiveau is bepalend voor de frequentie van de risico-inventarisatie en voor een eventueel verplicht hygiënisatieproces dat een grondstof of bestanddeel moet doorlopen. Een fytosanitair veilig substraat minimaliseert de risico’s voor de teelt.

Eindproducten Consumer op basis van prestatie (module 731)
De samenstelling van consumentenpotgronden verandert en het aandeel van hernieuwbare grondstoffen neemt toe. Deze situatie heeft geleid tot een nieuwe mogelijkheid om aspecten als productkwaliteit, groei en veiligheid van RHP Consumer producten te beoordelen. In deze nieuwe module staat die nieuwe werkwijze omschreven.

Potgronden moeten wel worden gemaakt met bekende en gecontroleerde grondstoffen. Zo blijft het RHP Consumer keurmerk onveranderd de basis voor gecontroleerde kwaliteit, veilige producten en positieve ervaringen bij consumenten. Naast deze nieuwe werkwijze blijft ook de bestaande controlesystematiek (module 730) van kracht. Een gecertificeerd bedrijf kan dus kiezen tussen de twee werkwijzen.

De wijzigingen op een rij
Klik hier voor de grotere versie

In artikel staan de voornaamste wijzigingen in het schema vermeld. Alle wijzigingen in detail staan in het RHP-productcertificatieschema op Mijn RHP. Sinds februari staan hier de gewijzigde modules. In de inhoudsopgave (MOD 000) is in rood aangegeven welke modules zijn veranderd. Gewijzigde tekstdelen in modules zijn ook rood.

Nog geen persoonlijk account voor Mijn RHP? Als medewerker van een RHP-gecertificeerd bedrijf is het eenvoudig mogelijk zelf een account aan te maken via www.my.rhp.nl.

Voor meer informatie:
RHP
www.rhp.nl
info@rhp.nl

Publicatiedatum: