Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regels voor het voorkomen van 'witte sloten'

In november 2018 is door de waterschappen in samenwerking met producenten en Glastuinbouw Nederland een handreiking opgesteld over het aanbrengen en verwijderen van schermmiddelen (krijt). Dat is gedaan naar aanleiding van alle vragen die hierover binnenkwamen. Belangrijkste uitgangspunt van de handleiding is dat waterschappen de zgn. 'witte sloten' tegen willen gaan. Telers kunnen hun waterhuishouding in kaart brengen door middel van een waterplan. 


 
De regel achter het voorkomen van de witte sloten is te vinden in artikel 3.62 van het Activiteitenbesluit. Volgens deze regel mag er geen sprake zijn van visuele waterverontreiniging door het reinigen van het kasdek. Daarbij heeft iedere ondernemer een zorgplicht. Die houdt in dat de pH-waarde en de watertemperatuur niet zodanig mogen veranderen dat dit leidt tot een onaanvaardbaar effect op het milieu. De handreiking noemt een aantal mogelijke oorzaken en oplossingen van (visuele) verontreiniging van oppervlaktewater, zoals regen, dauw, teveel schermmiddel, vuil kasdek, lozing boven de waterlijn en onvoldoende doorstroming.  

Voorzorgsmaatregelen

  • Vooraf de weersvoorspelling checken;
  • De handleiding volgen bij het aanbrengen van schermmiddel;
  • Tijdig beginnen met het aanbrengen schermmiddel;
  • Indien mogelijk machinaal aanbrengen (gelijkmatigheid);
  • Geen andere lozingsactiviteiten gelijktijdig uitvoeren.

Verder kan er gedacht worden aan recirculatie in plaats van lozing en ook de hoogte van het lozingspunt is van invloed. Tenslotte kan het nuttig zijn om de genomen maatregelen periodiek te evalueren op effectiviteit. 

Voor meer informatie:
DLVge
www.dlvge.eu
info@dlvge.nl
+31(0)10 462 30 30
Publicatiedatum: