Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jef Gielis, Belgicatus, over weerbaar telen

"Op korte termijn zo veel mogelijk biologisch bestrijden"

Belgicactus kweekt weerbare planten op het natuurlijke ritme van de seizoenen en met groot respect voor de natuur. De Belgicactus - vetplanten, Fabulous Fat Friends, worden niet geforceerd, zo kunnen ze tegen een stootje, vertelt Jef Gielis. In onderstaande verhaalt hij over de steeds verdere verduurzaming van de kwekerij.

"Duurzaamheid is altijd al de rode draad in ons bedrijfsproces geweest. Sinds de start van het bedrijf gingen we steeds voor kwaliteit en duurzaamheid. Duurzaamheid betekent voor Belgicactus ook steeds nadenken over wat beter kan. We stellen onze systemen en werking continu in vraag, samen met onze medewerkers en dat al meer dan 30 jaar. Zo groeit het bedrijf, onze kennis breidt verder uit, het assortiment wordt breder.

Stap voor stap
"Zo hebben wij ons de laatste jaren al heel wat duurzame doelen vooropgesteld en bereikt. Ik geloof sterk in het principe 'stap voor stap'. Alles op hetzelfde moment veranderen werkt niet. Tien jaar geleden zag ik: we kunnen bepaalde dingen nog beter, nog duurzamer. Sommige ervaringen hebben dat proces zeker versneld.

Outdoor planten = herbicide- en fungicidevrij
"De eerste stappen in dit verduurzamen van onze teelten hebben we gezet in 2013. Bij onze OUTDOOR succulenten teelt, Sempervivum wilden we af van het herbiciden gebruik. Het manueel wieden gebeurde al langer op onze kwekerij, maar altijd samen met bespuitingen. Oké, het is goedkoper om alles met bespuitingen uit te voeren, maar je geeft de planten toch altijd een “tik” in het groeiproces. Het opzet was dus om het gebruik van herbiciden af te bouwen en zelfs helemaal zonder te telen. Mission accomplished! Alle fabulous fat friends worden vandaag herbicidevrij geteeld. De onkruiddruk is zelfs nog verlaagd, omdat we het probleem van bij het begin aanpakken en niet zoals vroeger, wanneer het te laat was en we moesten spuiten. Ook rond de kwekerij gebruiken we geen herbiciden meer. We verwijderen het onkruid manueel.

"Belgicactus ging nog een stap verder 2 jaar later, in 2015. Werkten we een plan uit om ook het fungicidengebruik bij de OUTDOOR friends af te bouwen. Fusarium en roest waren de grote boosdoeners in onze Sempervivum teelt. Door enkele jaren verschillende dingen doorgedreven te gaan testen, van plantversterkers tot biologische fungiciden, zijn wij tot een “gezond” teeltrecept gekomen waardoor we de Sempervivum-planten nu fungicidevrij kunnen opkweken.

INDOOR teelt nog niet helemaal, maar we zijn op goede weg
"Nog niet alle soorten van de INDOOR vetplanten kweken we fungicidevrij, maar we zijn goed op weg. Voor de Echeveria-teelt gebruiken we, met een goed teeltrecept en sinds een jaar geen fungiciden meer. Daar waar we vroeger regelmatig een behandeling tegen botrytis dienden op te starten. Leuke bijwerking trouwens, sinds we INDOOR met het nieuwe teelt recept begonnen zijn, hebben wij geen bespuitingen meer moeten uitvoeren tegen witziekte. Voorheen kon dit in de tussenseizoenen voor de nodige problemen zorgen. Ons motto doorheen de kwekerij: rustig en droog opkweken.

"We streven ernaar om ook de INDOOR teelt volledig fungicidevrij te maken, maar we sleutelen nog aan een aantal dingen. We zetten reeds grote stappen, het totale verbruik van fungiciden is intussen met meer dan 50% verminderd op enkele jaren tijd, daar hebben we al hard aan gewerkt. De komende jaren mits nog een paar kleine aanpassingen gaan we voor 100% fungicide vrij.

Sterke wortels, weerbare vetplanten
"Algemeen kan je stellen: Je vindt niet zomaar één oplossing, bij het weerbaar telen zijn het de verschillende radertjes die goed inhaken en tot een gezond resultaat leiden. Het is dus een kwestie om voor jezelf als kweker het juiste recept te vinden.

"Alles start bij een goed wortelgestel. We maken de fabulous fat friends weerbaarder tegen schimmels. Daar hebben wijzelf en de consument enkel voordelen van: sterkere en gezonde planten en onze medewerkers werken in een gezonde omgeving.

Vijanden biologisch bekampen
"Wat we kunnen, bestrijden we biologisch. Sinds 3 jaar beschermen wij ook de INDOOR moederplanten stekproductie biologisch tegen wolluis en trips.

"Dat gaat met vallen en opstaan. We leren elke dag bij. We zetten graag nog stappen om binnen afzienbare tijd het gebruik van neonicotinoïden uit te sluiten. We evolueren graag naar een volledig biologische bestrijding. Sciara en taxuskever worden in onze kwekerij al langer biologisch bestreden.’

Stevig aan het roer met MPS
"Inzichten verwerven is voor ons ook belangrijke om dingen bij te sturen. We weten wat we gebruiken en hoeveel en passen aan waar nodig. Van bij het begin nemen we deel aan het MPS ABC systeem. We scoren steeds goede (hoge) punten. We blijven evolueren en kijken wat de markt vraagt. Twee jaar geleden namen we nog deel aan de pilot van ‘Product Proof’ van MPS.

Alle goeie dingen nemen tijd …
"De fabulous fat friends krijgen tijd, tijd om te groeien. Zo doen we het al meer dan 30 jaar. Ze krijgen een minimum aan meststoffen op het juiste moment. Wij kweken met de seizoenen mee. Vandaar het motto: kweken met de natuur, grown with nature."

 

Voor meer informatie:
Belgicactus BVBA & Fabulous Fat Friends
Kapellerij 6
2260 Westerlo (België)
Jef Gielis
+32 0 492 27 25 00
Publicatiedatum: