Voornamelijk door de bessen- en kersensector

Vraag naar uitschuifbare kasdaken enorm gegroeid

“Hoewel we al 42 jaar actief zijn, hebben we de grootte van het bedrijf in 2018 kunnen verdubbelen," zegt Richard Vollebregt, directeur van Cravo Equipment. Deze enorme groei werd voornamelijk veroorzaakt door een combinatie van geografie en een toegenomen diversiteit aan gewassen. Toen het bedrijf in 1981 begon met het bouwen van oprolbare daken, lag de focus op de bloementeelt en houtaanplanting in Noord-Amerika. Telers waren destijds op zoek naar mogelijkheden om de planten zoveel mogelijk in een natuurlijke omgeving te telen, maar wilden hun planten ook kunnen beschermen tegen kou en regen. In 2017 begon Cravo zich te richten op groenten als tomaten, paprika's, komkommers en sla in Mexico, waar de hitte en hoge stralingwaarden teelt-bemoeilijkende factoren zijn.

Foto genomen bij Reid Fruits in Tasmanië, Australië

Gewasuitbreiding
Ongeveer zes jaar geleden heeft een onderzoeks- en ontwikkelingsproject, dat het bedrijf uitvoerde in samenwerking met de Michigan State University, geresulteerd in een duidelijke verandering in de markt. "Samen met de universiteit hebben we productieprotocollen ontwikkeld die uitschuifbare daken gebruiken om de oogst te vergroten en de oogsttijd binnen de kersensector te beïnvloeden," vertelt Vollebregt. "We wisten toen nog niet dat deze proeven een enorme impact op de ontwikkeling van ons bedrijf zouden hebben. Vandaag de dag hebben we uitschuifbare daken bij kersenteeltbedrijven in vier verschillende continenten; Noord-Amerika (VS), Afrika (Zuid-Afrika), Europa (Hongarije) en Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland). Gebaseerd op het aantal aanvragen dat we krijgen, lijkt Chili het volgende land te zijn."

Vijf jaar geleden heeft Cravo ook het bessensegment in de VK betreden met het “Sustainable Strawberry Project”, in samenwerking met Total World Fresh en Marks & Spencer. Vervolgens werd ook een klant gevonden met blauwe bessen in Mexico. In beide gevallen was het doel om productieprotocollen te ontwikkelen om de hoeveelheid, de grootte en de stevigheid van het fruit te vergroten, en tegelijkertijd het gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen en insectendodende middelen te verminderen. Het belangrijkste doel was om de oogsttijd eerder of later plaats te laten vinden dan in conventionele tunnels.

Blauwe bessen bij een teler in Mexico

Investering in testfaciliteiten
Om de groei binnen de bessensector verder te ondersteunen, heeft Cravo hierna geïnvesteerd in twee faciliteiten met uitschuifbare daken in Mexico waar ze proeven doen met de teelt van aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen. Eén faciliteit is gelegen in Culiacan op zeeniveau, waar de temperaturen erg hoog zijn en tunnels niet ideaal zijn vanwege. De andere faciliteit is in Irapuato, en ligt op een hoogte van 1700 meter. Hier zijn het hoge stralingsniveau, de lage luchtvochtigheid en extreme zomerregens de belangrijkste uitdagingen. Deze twee projecten hebben tot investeringen geleid van bessentelers uit Canada, Litouwen, Mexico, India, Australië en Nieuw-Zeeland, die allemaal de productie van moederplanten, stekenproductie en de fruitproductie wilden verbeteren.

Aardbeien bij My Country Magic in Nova Scotia, Canada. 

Geografische uitbreiding

Het hoofdkantoor van Cravo staat in Canada en tot 10 jaar geleden vond de meerderheid van de verkoop van het bedrijf ook plaats in Canada, de VS en Mexico. "Onze specialisatie in kassen met geautomatiseerde uitschuifbare daken, koelhuizen en schermen voor boomgaarden hebben geresulteerd in een wereldwijde uitbreiding," zegt Vollebregt. "We proberen de natuur niet na te bootsen in een gesloten kas in een koud klimaat. Wij geloven dat telers in milde en warme klimaten betere financiële resultaten kunnen bereiken door de voordelen van de natuurlijke omgeving te combineren met de voordelen van klimaatoptimalisatie. Zo kunnen ze gewassen bovendien automatisch beschermen tegen verliezen door extreme weersomstandigheden." Door onze bereidheid om te investeren in onderzoek naar de prestaties van gewassen in een kas met een uitschuifbaar dak, en door onze kennis over nieuwe gewasmanagement strategieën te delen met telers, zijn onze snelstgroeiende markten landen als India en Australië. Dit zijn landen die vaak problemen hebben met extreem hoge temperaturen in de zomer." Vandaag de dag is het bedrijf actief op alle zes continenten. "Om onze klanten de ondersteuning te bieden die ze willen, hebben we een wereldwijd verkoop- en technisch ondersteuningsteam opgezet," voegt Vollebregt toe.

Kersen en bessen nu een grotere markt dan groenten
De internationale uitbreiding heeft, in combinatie met de uitbreiding naar nieuwe gewassen, geresulteerd in belangrijke veranderingen in de markt van Cravo. Waar vroeger groenten centraal stonden, hebben de laatste zes maanden kersen en bessen de koppositie overgenomen. Volgens Vollebregt is er een simpele reden dat de bessen- en kersenmarkt zo snel groeit. Hij legt uit dat er ongeveer zes of zeven verschillende soorten kassen zijn die gebruikt kunnen worden voor de tomatenteelt. Om blauwe bessen, aardbeien of kersen te telen zijn er niet zoveel mogelijkheden om deze gewassen te beschermen, omdat deze vruchten groter, zoeter en steviger worden wanneer de buitenomstandigheden ideaal zijn. Tegelijkertijd hebben de vruchten bescherming nodig tegen regen, wind, vrieskou, hagel en extreme hitte. "De meeste telers kunnen alleen kiezen tussen buiten telen, in een conventionele tunnel, onder een scherm dat tegen regen beschermd of met een geautomatiseerd uitschuifbaar dak," legt hij uit. "Eén van de grootste aandachtspunten voor bessen- en kersentelers om hun productie te laten groeien is om niet langer te kiezen voor goedkope ramen, omdat ze met een gewoon, niet-uitschuifbaar dak de groeiomgeving niet kunnen manipuleren zoals met een uitschuifbaar dak."

Bramen en frambozen bij het Cravo Demonstration house in Culiacan, Mexico.

En wat volgt er nu voor Cravo? “We krijgen nu veel vragen vanuit de cannabismarkt, en gecombineerd met onze bestaande markten hebben we onze handen hier vol aan," zegt Vollebregt. “We zijn op dit moment niet bezig met onderzoek naar andere gewassen, maar als klanten ons benaderen met een klimaatprobleem dat ze willen oplossen, vinden we altijd een manier om hen te helpen. Voor nu willen we klanten helpen om met de bestaande gewassen nog betere resultaten te bereiken in de verschillende geografische klimaten, voordat we met nieuwe initiatieven beginnen," sluit hij af.

Volgende week zal Cravo aanwezig zijn bij de Fruit Logistica in Berlijn. Als u een van de vertegenwoordigers van het bedrijf wilt ontmoeten, kom dan gerust langs bij stand A-17 in Hal 6.1

Voor meer informatie:
Richard Vollebregt
Directeur
Cravo Equipment Ltd
Tel: +(1) 519 759 8226 x 215
richardv@cravo.com
www.cravo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven