Voodstoc

Nieuwe infosteker geeft voeding af aan de plant

Tholen - Op het eerste gezicht is de nieuwe infosteker van Grow Fun er een zoals alle anderen. Een stokje in de aarde geprikt met daaraan een label dat informatie geeft over de plant. En toch is ie anders. De Voodstoc, zoals het product heet, geeft namelijk voedsel af aan de plant.

Toegevoegde waarde
Het idee ontstond drie jaar geleden, vertelt Jan Blankestijn. “Er is steeds meer vraag naar circulaire en duurzame producten. We werken met bio plastic, maar vaak vormt dat nog een duurder alternatief dan de traditionele kunststof producten. Daarom wilden we het product een toegevoegde waarde geven.”

Restafval uit aardappelindustrie
En zo ontstond het idee voor een biologisch afbreekbare en voeding-gevende infosteker, gemaakt van restafval uit de aardappelindustrie. Om dit product te ontwikkelen werkte Growfun samen met de universiteit van Wageningen en Rodenburg Biopolymers. "In een klimaatkamer werd er uitgebreid onderzoek verricht. Er is aangetoond dat de steker gedurende een periode van 10 weken de mineralen, die aan de grondstof zijn toegevoegd, geleidelijk afgeeft aan de plant. Het gaat daarbij om stikstof, fosfor en kalium (NPK’s). De specifieke structuur zorgt ervoor dat de mineralen goed worden afgegeven."

"Verder voldoet de infosteker natuurlijk aan alle gebruikelijke eisen die je van een infosteker mag verwachten. Hij is in diverse maten verkrijgbaar en kan, door toevoeging van (biologische) kleurstoffen in vrijwel elke gewenste kleur gemaakt worden."

Tijdens de FHTF maakte de Voodstoc zijn primeur in de markt. “We richten ons nu op de plantenindustrie, maar met de techniek we zien we meer mogelijkheden, bijvoorbeeld voor de land- en tuinbouw." Growfun heeft het patent voor deze techniek aangevraagd. "Daardoor kunnen we alle bio grondstoffen voorzien van voeding", legt Jan uit.

3D-printer
Het ontwikkelen van verrassende concepten is Grow Fun niet vreemd. In 2016 ontwikkelde het bedrijf geurende potjes onder de noemer ScentSation. “Zo ruik je de hyacint bijvoorbeeld al voordat de bol bloeit.” En dit jaar volgde de gieter-pot, die het leuk doet als cadeautje. “We hebben en 3D-printer waarmee we in een handomdraai prototypes kunnen maken voor onze klanten.”

Voor meer informatie:
Growfun
Jan Blankestijn
M: 06 20 12 50 22
E: jan@growfun.nl
www.growfun.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven