Frans Buzek, La Gaitana Farms

"Zonder certificering is het moeilijk zakendoen"

“De bloemenindustrie in Colombia is gericht op eerlijke behandeling voor werknemers. Pensioen en ziekenfonds zijn goed geregeld. Wat dat betreft verschillen we qua wetgeving niet veel van Nederland.” Aan het woord is Frans Buzek, werkzaam bij La Gaitana Farms. De oorzaak daarvan ligt volgens Frans bij het internationaal georiënteerde karakter van het land.

“Certificering wordt steeds belangrijker”, vertelt hij. “Zonder is het moeilijk zaken doen. Het is simpelweg iets waar de markt steeds meer om vraagt. Supermarkten hangen graag labels aan de producten. Daarin loopt Europa voorop, gevolgd door de Verenigde Staten. Ook in Japan komt er steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Onze anjers zijn Rainforest Alliance gecertificeerd. Dit betekent dat onze productie duurzaam is op milieu-, sociaal en economisch gebied. Om het keurmerk te blijven behouden, worden er jaarlijks audits uitgevoerd.”

Frans Buzek en van La Gaitana Farms met Eric Janken van Arabella Flower Farm tijdens de IFTF 2018. Links op de foto de nieuwe Solomio en rechts Appletea, die al een langere tijd op de markt is.

Economische groei
La Gaitana werd in 1984 opgericht en het bedrijf groeide in de afgelopen jaren uit tot 42 hectare. “We hebben 600 personeelsleden in dienst, waarvan 80 % vrouw is.” Het is een van de verschillen die Frans noemt ten opzichte van Nederland. “In Nederland zijn de bloemen vooral een mannen-business.” La Gaitana levert anjers aan de VS, Europa en Japan. “Vooral de VS is voor ons een uitstekende markt. De economische groei neemt er steeds meer toe. Men geeft steeds meer geld uit aan bloemen. Onze afzet gaat met name naar supermarkten. Zij bieden voor de consumenten een betere prijs dan bloemisten. De hogere prijzen van bloemisten maken een gelegenheidscultuur, terwijl de supermarkten frequentere aankopen stimuleren.”

Sparkz Raffine 

Nieuwe variëteiten
Tijdens de IFTF toonde de anjerkweker hun nieuwste variëteiten: de kleine Sparkz Raffine en de Sparkz Solomio die weer een heel ander karakter heeft. Beide soorten komen van Hilverda Kooij. “De Solomio is nog niet zo lang op de markt. Hij doet het goed op de Amerikaanse markt. Japan verkiest liever een anjer met meer blaadjes, zoals de Raffine. Daarmee zijn we inmiddels een jaar bezig.”

Sparkz Solomio

Allianties tussen kweker en klant
Als wereldwijde trend noemt Frans kortere lijnen in de logistieke keten. “Alleen partijen die waarde toevoegen blijven in de keten. Daarnaast worden steeds meer bestellingen op maat geleverd en doen meer en meer producenten aan online verkoop.” Voor de toekomst ziet Frans groeipotentie in landen waar snijbloemen nog niet worden verkocht. Daarnaast vormen allianties met klanten een uitdaging. “Het kweken van een anjer duurt 7 maanden. Het is voor de kweker altijd een gok om de juiste kleuren, soorten en hoeveelheden over die maanden in te schatten. Daarmee loopt zowel de kweker als de klant risico. Als die twee gaan samenwerken, ontstaat er een win-winsituatie. De kweker heeft meer zekerheid van zijn afzet en de klant is zekerder van het aanbod.”

Voor meer informatie:
Frans Buzek
La Gaitana Farms S.A. 
km 3 via Siberia Tenjo 
Cota, Colombia 
+57 1 401 7000 
sales@lagaitanacol.com 
www.lagaitanafarms.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven