"Een bedrijf kan tegenwoordig niet meer zonder visie op personeelsontwikkeling"

Afgelopen donderdag 22 november organiseerde Greenport Gelderland, LTO Glaskracht Nederland en Kasgroeit een seminar met het thema 'arbeid' bij de Rabobank in Elst. De discussie over het boeien en binden van medewerkers vond plaats 'over de streep'. De arbeidsmarkt is krap, goed personeel is niet makkelijk te vinden. Het wordt dus steeds belangrijker om personeel langdurig aan het bedrijf te boeien en te binden. De sprekers op de avond gaven aan hoe je dat in de praktijk kunt doen.

De avond begon met Verantwoorde Glastuinbouw, de nieuwe koers van LTO Glaskracht Nederland. Sjaak van de Tak, gaf aan dat LTO Glaskracht Nederland zicht focust op de kernthema's: Arbeid, Energie, Plantgezondheid en Water & Omgeving. Van der Tak ging uitgebreid in op hoe zij als branche-organisatie de politiek bewerkt om te komen tot een voor de tuinbouw bruikbaar arbeidsvoorwaardenbeleid.

Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid van LTO Glaskracht Nederland, ging in op alle veranderingen in de regelgeving m.b.t. flex-contracten. Deze ontwikkelingen zijn niet altijd even gunstig voor werkgevers. Aan de andere kant biedt het Colland arbeidsmarktfonds ruim voldoende mogelijkheden om ‘goed werkgeverschap’ te optimaliseren. Ontwikkeling van werknemers staat daarbij centraal. Dat biedt volgens Loef goede kansen om medewerkers aan het bedrijf te binden en het imago van de tuinbouw, als werkgever, sterk te verbeteren.

Over de streep: Boeien en Binden van medewerkers
Na de pauze ontstond, onder leiding van Anneke Postma, Adviseur Opleiding & Ontwikkeling van Kasgroeit en Erik Kaemingk, themaregisseur Human Capital Greenport Gelderland een levendige discussie over hoe je medewerkers kunt boeien en binden.

Tijdens het interactieve programma 'over de streep' ontstonden stevige discussies. Op basis van stellingen konden ondernemers hun positie bepalen. Hoe veel wordt er op tuinbouwbedrijven gedaan om werknemers te betrekken bij de doelstellingen van het bedrijf en welke vrijheid hebben werknemers om hun eigen werk in te vullen?

Dat waren slecht enkele vragen die gesteld werden. Al snel bleek dat er op de tuinbouwbedrijven een verschillend personeelsbeleid is t.o.v. vaste medewerkers en de tijdelijke (Poolse) arbeidsmigranten.

Tenslotte gaf Erik Kaemingk, aan welke voordelen er voor ondernemers liggen te wachten als ze mee gaan doen aan het project ‘Leren en Innoveren’. Denken aan de toekomst van je bedrijf kan niet zonder goed na te denken over het toekomstperspectief van je personeel. Een bedrijf kan tegenwoordig niet meer zonder een visie op personeelsontwikkeling.

Bron: Kasgroeit


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven