Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Plants4U & Oldenburger Wintermessen

Noord-Duitse boomkwekers pakken flink uit

Tholen - In Ammerlaan, zo’n beetje het Boskoop van Noord Duitsland, organiseert men deze tijd van het jaar de Oldenburger Wintermessen. Zoals met de FlowerTrials voor de veredelaars, hebben een 34-tal bedrijven de bezem door de schuur gehaald en het assortiment mooi uitgestald. Bedoeling is zoveel mogelijk handelaren over de vloer te krijgen en te laten zien wat men de consument voor het komende voorjaar te bieden heeft.

Op de foto de verschillende kwekers – naast Ahlers zijn dat Gerdes, Hemmje, Saterplant, Warnken en Hulsmann – en tevens de heren sales managers van Royal FloraHolland, afdeling boomkwekerij.

Deze week, maar in veel gevallen nog de hele rest van het jaar, heeft men het welkom-op-onze-huisbeurs-bord langs de weg staan. Bij één van de bedrijven, bij firma Ahlers, heeft het boomkwekerij team van FloraHolland nog een vijftal andere kwekers onder een dak verzameld. Deze kwekers vullen elkaar naar eigen zeggen goed aan qua assortiment en kenmerken zich stuk voor stuk door het leveren van grote aantallen. In samenwerking met de verkopers van FloraHolland wordt gezorgd voor verwarming, soep en worden zelfs hotelovernachtingen voor geïnteresseerde handel betaald.

Op de beursvloer bij Ahlers

Vanuit de randstad is het, zonder file, een slordige 3,5 uur rijden naar Westerstede. Het zijn dan ook geen volksstammen, maar toch maken deze week een aantal dozijn handelaren de reis. Daarnaast zijn vanzelfsprekend Duitse handel en retail op de weg en ook vanuit verschillende andere Europese landen maakt men, vaak in kleine groepjes, een rondje. Is men dan bijvoorbeeld bij Ahlers geweest, dan is het allicht een goed idee ook even bij de buren aan te gaan.

Christian Ulpt, Helmers Baumschulen

Om er kort twee uit te lichten, klopten we aan bij twee heel verschillende bedrijven, Helmers Baumschulen en Pflanzenhandel Lüers. Op die eerste leidt Christian Ulpts iedereen graag door het grote aanbod met veel specialities – meer dan 1.000 vormplanten – en ook rododendron, hortensia en bamboe variëteiten. Een mooie showtuin, die jaarlijks traditioneel op de elfde van de elke opengaat, is het assortiment niet op soort, maar op alfabet opgesteld.

In de showtuin van Helmers. En om eventueel geboefte buiten te houden, heeft men een - enfin kijk nog maar eens goed

Bij Lüers, waar tevens de bedrijven Gerstenkorn, Ehlers en AVS een bescheiden presentatie hadden, is men juist weer van de enorme aantallen. 1,5 miljoen caluna’s bijvoorbeeld, oftewel 120 vrachtwagens vol, rekent Gerrit Seppenwoolde voor. Daarnaast heeft men een breed assortiment coniferen,  klimplanten, fruitplanten en meer en doet men en passant nog 30.000 kerstboompjes. Het bedrijf groeit elk jaar een beetje en ook innoveert men met bijvoorbeeld het opzetten van een eigen verpakkingsbedrijfje, B & L. “Op een rustige dag versturen we 200 pakketten, in de spits worden dat er wel 800 tot 1000”,  aldus Gerrit.

De heren kwekers van Lüers, Gerstenkorn, Ehlers en AVS

Markt
De boomkwekerij an sich zit, na de spreekwoordelijke magere jaren, de laatste twee, drie jaar weer in rustiger vaarwater. Waarom precies, dat weten ze bij de glazen bollen bv, maar door heel Europa is de consument meer bereid tot aanschaf van tuinplanten. Mazzeltje van dit jaar was de in sommige sectoren juist zo betreurde droge zomer. Bij de consument in de tuin gingen de planten dood en in sommige landen (in enkele Scandinavische landen, maar ook in delen van Nederland) was door dreigend watertekort watergeven verboden.

Het gemiddelde bedrijfsoppervlakte in de regio Ammerlaan is flink groter dan bij ons in Boskoop. Enkele tientallen hectare is gemiddeld. Bovendien houdt men doorgaans een grote verscheidenheid aan producten aan, terwijl de boomkweker hier vaker monoculturen heeft. Tot slot zie je dat de grote bedrijven vaak ook fungeren als verkoper voor de kleinere bedrijven.

Klik hier voor meer informatie over de Oldenburger Wintermessen 

Publicatiedatum: