Kees Veldhuijzen, Iribov

Weefselkweek wacht grootse toekomst

Tholen - Het belang van schoon en kwalitatief sterk teeltmateriaal neemt toe doordat er steeds meer ziekten en plagen komen. Ook de eisen die andere landen stellen aan plantmateriaal uit Nederland worden strenger. Een van de manieren om dit te realiseren, is productie uit weefselkweek.

Weefselkweek is het in een laboratorium onder steriele omstandigheden vermeerderen van gewassen. Het grote voordeel is dat materiaal uniform en virusvrij te produceren is. Een positief gevolg daarvan is dat later in de teelt de hoeveelheid chemische gewasbescherming is in te dammen, wat ecologische en maatschappelijk goed ligt. Voor sommige gewassen, die niet uit zaad vermeerderd kunnen worden of waarbij vermeerdering een (extreem) traag proces is, is het bovendien een manier om het gehele proces te versnellen.

Deze inleiding is allicht noodzakelijk om het grote belang van twee recente nieuwtjes, waarin IribovSBW bekend maakte het vermeerderingsproces van tulpenbollen en pioenen enorm versneld te hebben, te kunnen duiden. Het verdelingsproces van de tulpenbol zou dankzij een nieuwe techniek van twintig jaar teruggebracht kunnen worden naar slechts zes of zeven jaar, omdat uit één bol niet een stuk of drie, maar een stuk of duizend nieuwe bolletjes te produceren zijn. De pioen daarentegen was tot voor kort door een ingewikkelde set factoren in de vermeerdering weinig gebaat bij weefselkweek, maar ook hier heeft IribovSBW een mouw aan weten te passen, waardoor de vermeerderingsfactor nu veel groter en commercieel interessant is geworden.

"De techniek die deze pioenenvermeerdering mogelijk maakt, heeft niemand anders in de wereld”, vertelt Kees Veldhuijzen, commercieel directeur van IribovSBW. Dankzij voornoemde voordelen van de weefselkweek, dankzij deze twee doorbraken en dankzij de markt, die nu eenmaal altijd sneller, meer en beter wil, ziet IribovSBW haar klantenkring groeien. “Weefselkweek lost niet alles op en zeker eenmaal in de kas of op het veld zijn er nog altijd risico’s. Maar kun je op grote schaal en in grote aantallen 100% schoon vermeerderen, zoals we dat nu ook kunnen met pioen, dan kun je bij mijn weten geen betere start maken.”

De markt lijkt hem gelijk te geven, al is het maar vanwege de groei die het bedrijf doormaakt. “We zijn momenteel doende onze capaciteit in Macedonië uit te breiden om de groeiende vraag naar weefselkweekproductie aan te kunnen. Ook zijn we doende ons in Ghana een positie in de lokale markt op het gebied van het leveren van gezond uitgangsmateriaal in fruit- en andere plantagegewassen te verwerven. Daarnaast zijn we hier in Nederland onze faciliteiten aan het uitbreiden en worden er nieuwe, gecompartimenteerde kassen gebouwd, waarin we specifieke opdrachten van onze klanten kunnen uitvoeren.” 

Bij IribovSBW werken zo’n 350 mensen. In Nederland is het hoofdkantoor, alwaar de planning en verkoop, het onderzoek en alle weefselkweek wordt opgestart. Productie vindt voor het merendeel plaats in Macedonië en voor een kleiner gedeelte in Ghana. Naast weefselkweek biedt het bedrijf nog een scala aan andere laboratoriumtechnieken. Zo houdt men zich bezig met diagnostiek, van PCR virustoetsing en flowcytometrie, celbiologische technieken voor veredeling en ook genotyping en merkenontwikkeling horen in dat rijtje. Uniek is dat het bedrijf weliswaar over de meest geavanceerde technieken en kennis op veredelingsgebied beschikt, maar geen eigen genetica en geen eigen veredeling bezit. “We verkopen geen planten maar onze diensten, onze capaciteit en onze kennis. Het is dus zeer wel mogelijk dat bedrijven die elkaar in de markt beconcurreren, bij ons naast elkaar op de plank staan. En daarin zijn wij, inderdaad, uniek.”

Voor meer informatie:
IribovSBW
Middenweg 591b
1704 BH Heerhugowaard
T: +31 (0)72 5742427
F: +31 (0)72 5710756
E: info@iribov.com
www.iribov.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven