Nederlandse plantenkwekers niet blij met Brexit

In het dorpje Deurne in het zuiden van Nederland kijkt Henk Raaijmakers niet uit naar de Brexit-dag.

"Ik verwacht complete chaos aan de grens", zei de 60-jarige eigenaar van een grote planten- en boomkwekerij. "Brexit zal storend zijn voor mijn bedrijf en de Nederlandse tuinbouwsector als geheel."

Het bedrijf van Raaijmakers, dat hij in 1982 helemaal vanaf de grond heeft opgebouwd, bestaat uit twee hectare kassen en 4 hectare vollegrondsteelt. Hij exporteert bijna driekwart van zijn totale productie naar andere landen. Een kwart gaat naar het Verenigd Koninkrijk, grotendeels via online verkoop.

Normaal wacht een Britse klant drie tot vier dagen voordat de planten, die hij bestelt, arriveren. "Op dit moment is snelle levering samen met de goede kwaliteit van de producten de reden waarom de Britten importeren uit Nederland", zegt Raaijmakers, tevens vicevoorzitter van de European Nurserystock Association, die telers in heel Europa vertegenwoordigt.

Hij vreest dat de Brexit dat allemaal zal veranderen - er zullen "aanzienlijk langere" wachttijden zijn en een aanzienlijke prijsstijging. "Formulieren, invoerrechten en een langere lijst van fytosanitaire verplichtingen - die volgens mij ook na de Brexit als een politiek middel zullen worden gebruikt - zullen veel kosten", zei Raaijmakers. "Gecombineerd met de wisselkoers van het Britse pond, zou dit kunnen betekenen dat onze producten tot 50 procent meer zullen kosten."

Lees meer op Politico (Marianne Slegers)

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven