Rene Ratterman en Martin Cromwijk, Nifterik

"Vasthouden aan bamboe is een goede zet gebleken"

Tholen - Bamboe kan gebruikt worden voor duizend verschillende doeleinden en Van Nifterik weet dat al 25 jaar als geen ander. “Voordat de onderneming begon met het verkopen van bamboe plantondersteuning handelden we vooral in houten palen ter ondersteuning van boompjes in de fruitteelt, maar dit was slechts het begin. Sinds 2015 heeft van Nifterik de focus volledig op de tuinbouw gelegd en nu leveren we bamboe producten aan kwekers van heel veel verschillende planten. Binnen en buiten Nederland.” Rene Ratterman en Martin Cromwijk praten ons bij over de recente ontwikkelingen van het bedrijf.

Johan van Eckeveld, Martin Cromwijk en Rene Ratterman

In 1994 ging Alex van Nifterik voor de eerste keer naar China om de contacten te leggen die, in sommige gevallen, nog steeds worden gebruikt. Intussen is er een eigen fabriek en kantoor geopend, waarover dadelijk meer.

Er komt een lang proces bij kijken om een kwaliteitsstok af te leveren bij de klant. Allereerst moet deze vervaardigd worden uit forse bamboestammen die, na machinaal te zijn bewerkt,  een goed hanteerbaar, egaal en stevig bamboestokje moet zijn geworden. Uiteraard kunnen deze naar de wens van de klant gekleurd, behandeld en in verschillende lengtes geleverd worden.

So far so good, maar daarmee is nog geen onderscheidend vermogen gecreëerd. Dat realiseert Van Nifterik naar eigen zeggen op twee manieren: blijven innoveren en de kwaliteit doorlopend garanderen.

Fiberglas
Voor wat betreft dat eerste mag het verhaal van de fiberglas plantenstokken ter illustratie dienen. "Een probleem met de stokken was dat het gevoelig voor schimmels is, en dat is iets dat de kweker ten allen tijde wil vermijden. Dat was een dusdanig probleem, dat klanten zich op alternatieven begonnen te oriënteren. Een daarvan is het fiberglas, stokken van glasvezel die inderdaad beter tegen schimmels bestand zijn. Rond dezelfde tijd hebben we een eigen anti-schimmel middel ontwikkeld, waarmee we de bamboe behandelen en waardoor deze problematiek succesvol getackeld wordt. We hebben er toen ook bewust voor gekozen ons niet op het fiber te storten, maar vast te houden aan ons eigen product bamboe. En dat is een goede zet gebleken. Het idee dat hierdoor jaarlijks honderden containers vol van een slecht soort plastic in het milieu terecht zouden komen, heeft hierbij een grote rol gespeeld”, aldus René Ratterman.

Alex van Nifterik blij met de nieuw bestickerde vrachtwagen

Mede hierdoor heeft het bedrijf de afgelopen jaren een groei kunnen doormaken. Vanaf 2010 had van Nifterik al een eigen kantoor in China. Met eigen medewerkers die kwaliteitscontroles bij diverse leveranciers konden uitvoeren, waardoor er een veel beter kwaliteit gegarandeerd kon worden. Ook het opzetten van een eigen productielocatie in China, waarover men sinds 2015 beschikt, heeft daar een belangrijke rol in. "Het heeft veel voordelen ter plaatse aanwezig te zijn. Allereerst kun je beter coördineren, de supply chain beter overzien en controleren of men wel precies fabriceert wat je zou willen."

Alex van Nifterik is al meer dan 100 keer in China geweest en afwisselend gaan ook andere collega's regelmatig op en neer. "Om strakke controle over de processen te hebben moet je er zijn en heb je ook een streep voor op de concurrentie. Inmiddels heeft de fabriek ook een Nederlands management gekregen zodat de verwachtingen én bedoelingen van onze klanten nog beter worden vertaald naar een kwalitatief hoogstaand eindproduct”.

Opslag van Van Nifterik

Deze productielocatie is tot slot ook een faciliteit waarin het innoveren en de kwaliteitscontrole op een geweldige manier gecombineerd kunnen worden. "Hebben wij zelf een idee of een klant een wens, dan wil je daarmee aan de slag”. Doordat we zelf dicht bij de bron zitten kunnen we direct aan het werk en ben je niet afhankelijk van een ander. Neem bijvoorbeeld de SpeedyClip, stokken waarop de clips al bevestigd zijn. “Door onze eigen productielocatie zijn we erg flexibel in de maten en aantallen en proberen wij zo iedere klant tevreden te stellen.”

Verder nodigt van Nifterik iedereen hartelijk uit om zelf te bekijken wat de mogelijkheden zijn met plantondersteuning. “We nodigen u graag uit in onze stand 47.00 op de Flora Holland Trade Fair”.

 

Voor meer informatie:
Van Nifterik Holland B.V.
Bonnetstraat 40
6718 XN EDE
T: +31 (0)342 42 41 66
F: +31 (0)342 42 41 77
E: info@vannifterik.com
www.vannifterik.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven