Adviezen Britse regering over ‘no deal’-Brexit

De Britse regering heeft een reeks notities gepubliceerd voor burgers en bedrijven over de mogelijke gevolgen als er geen akkoord over Brexit komt, het no deal-scenario. De nieuwste adviezen gaan onder andere over de import en export van planten en plantproducten, dieren en dierlijke bijproducten en etikettering en geografische indicaties. Ze betreffen veterinaire en fytosanitaire vereisten, maar niet douanezaken en handelstarieven.

Planten en plantproducten
De Britse regering geeft aan dat het bij no deal voor de import vanuit de EU voor een op risico gebaseerde aanpak zal (blijven) kiezen. Voor planten en plantproducten met een laag risico adviseert ze dat die vanuit de EU “op dezelfde manier” het Verenigd Koninkrijk kunnen binnenkomen als nu. In plaats van plantenpaspoorten zouden fytosanitaire certificaten van het land van export of wederuitvoer worden vereist. De importeur of agent van de importeur moet de relevante Britse plantgezondheidsautoriteit voor aankomst kennisgeven van de zending middels gescande kopieën van het gezondheidscertificaat en relevante documenten. De originele kopie moet bij aankomst van de zending aan de relevante Britse plantgezondheidsautoriteit worden overhandigd. Leveringen van planten en plantproducten vanuit EU-landen zouden aan de grens niet worden gestopt. De relevante Britse plantgezondheidsautoriteit zal document- en identiteitscontroles (op afstand) uitvoeren en in rekening brengen. Britse plantgezondheidsinspecteurs zullen op dezelfde wijze als nu inspecties in het land zelf blijven uitvoeren.

Planten en plantproducten met een herkomst buiten de EU die niet door EU-landen op de gezondheid zijn gecontroleerd zullen in een no deal-scenario worden beschouwd als niet-EU-import en als zodanig worden gecontroleerd bij aankomst in het VK. De Britse regering zegt op termijn gedetailleerde informatie te zullen bekendmaken over alternatieve regelingen voor punten van binnenkomst die niet over de capaciteit beschikken voor de controle van import uit derde landen.

Er komen wel veranderingen in de controlevereisten van import via de EU uit derde landen van dierlijke producten en voedsel en diervoeders met hoog risico. Importeurs moeten de Britse autoriteit via het nieuwe importnotificatiesysteem kennisgeven van de zending. Importeurs moeten gebruikmaken van de bestaande grensinspectieposten waar relevante controles plaatsvinden. Ook bij de import via de EU van levende dieren uit derde landen zal de importeur hiervan kennis moeten geven in het nieuwe importnotificatiesysteem.

Etikettering
De Britse regering zal aanvankelijk via de zogenaamde Withdrawal Act de EU-bepalingen aanhouden. De eigen Britse samenstellingsstandaarden, zoals nationale regels voor producten die vlees bevatten, zouden onveranderd blijven. Voor voorverpakte producten is een EU-adres van de exploitant van het levensmiddelenbedrijf niet geldig voor de Britse markt. Een levensmiddelenbedrijf uit de EU moet een adres van een bedrijf in het VK op het etiket vermelden. De Britse regering zal een consultatie houden over de optie van een overgangsperiode tot 6 maanden waarin nog een EU-adres mag worden gebruikt voor de Britse markt. Producten met een EU-adres op het etiket die al op de Britse markt zijn geplaatst zouden tot het einde van de voorraad mogen worden verkocht.

Geografische indicaties
De regering is voornemens een eigen systeem voor geografische indicaties op te zetten waarin de 86 huidige EU-registraties voor Britse producten automatisch een nieuwe status krijgen en EU-producten kunnen worden aangemeld voor een Britse registratie.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven