LTO Nederland vraagt €60 miljoen voor meer weerbare planten

LTO Nederland wil samen met het bedrijfsleven en de overheid de weerbaarheid van planten en teeltsystemen vergroten. Om dit te bereiken, is een ambitieus programma ontwikkeld 'Healthy plants, healthy planet'. Daarvoor is een overheidsbijdrage van €60 miljoen nodig.

Uitgangspunt van het programma zijn dat in 2030 natuur en land- en tuinbouw beter met elkaar verbonden zijn, geen emissies meer mogen plaats vinden naar het milieu en er geen residuen op planten mogen achterblijven. Nederlandse boeren en tuinders kunnen zo een sterkere marktpositie verwerven met een duurzaam geteeld product. 

Om dit te bereiken, zijn de komende vijf jaar flink meer onderzoek, scholing en stimulerende instrumenten nodig. Dit kost geld en daarom doet LTO Nederland een beroep op de overheid, bedrijfsleven en andere partners. Joris Baecke, LTO-bestuurder met portefeuillehouder Gezonde planten: "Om in het programma alles waar te kunnen maken, is in de komende vijf jaren een miljoeneninvestering nodig in bijvoorbeeld ontwikkeling van weerbare rassen en teeltsystemen, beschikbaarheid en gebruik van laag-risicomiddelen, bodemgezondheid, precisietechnologie en educatie."

LTO Nederland benadrukt dat 'weerbare planten' een spilfunctie vervullen in een aantal grote maatschappelijke opgaven, zoals herstel van de biodiversiteit en (klimaat)robuuste voedselproductie. Baecke: "Een weerbaar gewas kan tegen een stootje en is bestand tegen bijvoorbeeld schommelingen in weersomstandigheden en ziekte- en plaagdruk. De noodzaak tot ingrijpen wordt daarmee tot een minimum beperkt."

Nu al investeren boeren en tuinders jaarlijks in verduurzaming van hun teelt. Steeds vaker lopen ze daarbij tegen de grenzen van het huidige teeltsysteem aan. Om een echte doorbraak te realiseren, wil LTO Nederland samen met het bedrijfsleven en andere partners investeren in een meerjarig uitvoeringsprogramma Plantgezondheid 2030. Baecke: "We vragen ook nadrukkelijk de overheid te participeren." 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven