Ogen snijbloemenwereld gericht op Quito, Ecuador

As we speak gaan in Quito, Ecuador, twee sierteeltbeurzen van start: de Expo Flor Ecuador en de Agriflor. En schitterende kans om een inkijkje te krijgen van de wereld van de Zuid-Amerikaanse bloem, en, omdat we er toch zijn, een unieke kans bij enkele productiebedrijven binnen te lopen. Onze reporter van FloralDaily ging mee op een door de Expoflores (de Ecuadoraanse VGB en tevens organisator van de Expo Flor) georganiseerde toer, waarbij een bezoekje werd gebracht aan de testfaciliteiten van De Ruiter, rozenkwekerij Rosaprima en gipskweker Flodecol. Later volgt uitgebreider verslag, hieronder alvast een kleine impressie.

De Ruiter
De Ruiter heeft nu voor een jaar of twee een trialing station bij Anniroses in Tabacando. Reden om zich hier te vestigen was de hoogte: 2900 meter boven de zeespiegel. Voorheen werd op een andere locatie op 2500 meter getest, maar naar eigen zeggen is nog hoger wenselijk, omdat veel telers nu eenmaal nog hoger zitten. (Quito zelf ligt op 2800-2900 hoog, de farms liggen vaak op vergelijkbare hoogtes. Dit omdat grote hoogte resulteert in grote bloemen). De testkas meet ongeveer 1,6 hectare en men is doende een nieuw kantoortje op te tuigen.

Van links naar rechts: Örjan Hulshof, Heather Macaluso van SAF (ook deelnemend aan de Expoflores tour), twee rozenkwekers uit Mexico, María Fernanda Chauca van Expoflores, Oscar Peters, Juan Pablo Rengifo en Manuel van De Ruiter.

Primarosa
Primarosa is een van de grootste rozenkwekers in Ecuador. Op een farm die 136 hectare meet worden 151 roosvariëteiten gekweekt. Ook schijnt het bedrijf een van de voorlopers te zijn als het aankomt op het onderzoeken van en investeren in een steeds verdere verduurzaming van de teelt, als ook in het verbeteren van de werkomstandigheden voor het personeel.

Juan Martin Gomez in de kas

De netten waarin de bloemen na het snijden gerold worden, worden automatisch naar de verwerkingsruimte getransporteerd. Hiermee wordt tijdwinst geboekt, wat de kwaliteit van de bloem ten goede komt, en ook is minder arbeid nodig.

Flodecol
Als laatste werd een bezoek gebracht aan de gypsophila farm Flodecol, een van zeven teeltlocaties van Much Flowers. Op een slordige 30 hectare wordt louter en alleen gips gekweekt, net als op nog drie andere farms. Alle product wordt hier bij Flodecol samengebracht en transportklaar gemaakt.

Juan Jose Albuja en Alejandro Martinez van Much Flowers. Beide heren zitten ook in het bestuur van Expoflores

Gips is weliswaar het voornaamste product van Much Flowers, maar op de verschillende andere kwekerijen worden ook alstroemeria's en allerlei zomerbloemen gekweekt. Bovendien heeft men recentelijk een rozenkwekerij aangekocht. Het gezamenlijke productieareaal beslaat 80 hectare en Much Flowers is naar eigen zeggen een van de snelst groeiende kwekerijen in het land.

Bji Flodecol wordt ook veel in de volle grond geteeld

Trade shows
Vandaag gaan beide beurzen van start. Waarom twee, dat is een beetje raadselachtig. Erg praktisch is het niet, er zit in elk geval een paar kilometer tussen de beide exposities. Maar de bezoeker zal het niet nalaten beide beurzen te bezoeken, omdat op beide beurzen een groot zo niet (bijna) volledig Ecuadoraanse aanbod te bewonderen is. Naast de usual suspects - een handvol (Nederlandse) veredelaars en de groten der aarde op transportgebied, zijn het op beide beurzen in overgrote meerderheid lokale kwekers en toeleveranciers die de toon zetten.

Een verslag van beide beurzen volgt.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven