Ecuadoriaanse rozentelers hebben last van ongewoon wisselvallig weer

Verschillende Ecuadoraanse kwekers meldden beschadigde kassen en verminderde productie t.g.v. de ongewone, wisselende weersomstandigheden in het land. De laatste weken heeft het geregend of was het juist erg droog, stond er een sterke wind, was de temperatuur laag en vorige week zaterdag heeft het in de hoger gelegen regionen zelfs hevig gesneeuwd. Gelukkig lijkt het weer zich nu te stabiliseren.

Ongewoon weer
De zomers in Ecuador worden voornamelijk gekenmerkt door droog weer met zonnige dagen, koude nachten en flinke wind. Dit jaar was het in veel delen van het land echter anders. "De nachten en vroege ochtenden waren erg koud (rond de 3 °C, maar soms ook -4 °C), en de middagen warm met 25+ °C," vertelt een rozenteler uit Quito.

Wat zeer ongewoon is voor deze tijd van het jaar is de sneeuwval. Vorige week zaterdag waren de hoge bergen in het land bedolven onder een flinke laag sneeuw. "Zelfs sommige wegen waren onbegaanbaar door het ijs," meldt weer een andere rozenkweker uit Lasso, Cotopaxi.


Klik hier om de video van de sneeuwval te bekijken op El Universo.

En dan is er nog de sterke wind. Tijdens deze tijd van het jaar is de wind meestal hevig, maar dit jaar lijkt het nog heftiger te zijn. "In de regio Cayambe was de wind het sterkst, ongeveer 95 km per uur. Hier in Cotapaxi was het ongeveer 70 km per uur", zegt de teler uit Lasso.

Getroffen bedrijven
Verschillende teeltbedrijven zijn getroffen door het weer, maar de mate waarop ze zijn getroffen verschilt, vooral bij kassen die zijn beschadigd door de wind. De meeste bedrijven hebben door het vochtige weer meer last van schimmels en het plastic van sommige kassen is beschadigd door de wind. 

Het bedrijf van de teler uit Quito is ernstig beschadigd door de wind en het droge weer maakt dit nog erger. "De hevige wind heeft ongeveer 5 hectare beschadigd. Het plastic is losgetrokken, en door de droogte grijpt het 'oidium' schimmel om zich heen. We kunnen rozen met deze ziekte niet exporteren," vertelt hij.

Lage vraag
Het is het zomerseizoen, wat betekent dat de vraag vanuit Noord-Amerika beperkt is. Het kleine gedeelte dat naar Europa vliegt was ook kleiner dan andere jaren. Daarom is de lagere productie geen groot probleem voor de meeste telers. Met 1 september, wanneer de kinderen in Rusland en Oost-Europa weer naar school gaan, wordt weer een eerste piek verwacht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven