250 miljoen euro schadevergoeding voor zieke Amerikaanse tuinier

Monsanto veroordeeld tot miljoenenboete vanwege Roundup

Chemiebedrijf Monsanto is door de jury van een rechtbank in het Amerikaanse San Francisco veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 250 miljoen euro (289 miljoen dollar) aan een terminaal zieke tuinier. Deze 46-jarige Amerikaan, Dewayne Johnson, was jarenlang tuinman van een school waardoor hij veelvuldig met de onkruidverdelger in aanraking kwam. Inmiddels heeft hij naar eigen zeggen lymfeklierkanker gekregen door glyfosaat, een van de actieve bestandsdelen in Roundup. De rechter gaf hem hierin gelijk.

Roundup is al langere tijd een omstreden onkruidverdelger. Al in de jaren 90 waren er signalen dat het middel kankerverwekkend kon zijn. Ook intern werd hierover binnen Monsanto gecorrespondeerd.

Bayer, dat Monsanto in juni dit jaar overnam, gaat in beroep tegen het vonnis. Volgens het bedrijf is het vonnis in tegenspraak met wetenschappelijk onderzoek waarin er geen verband werd gevonden tussen het gebruik van glyfosaat en kanker.

Ondanks ophef rondom Roundup werd eind 2017 glyfosaat voor een periode van vijf jaar weer toegelaten in Europa. Ook Nederland stemde in.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven