Tuinbouwjongeren Westland op bezoek bij Van der Valk

Met een volle bus vertrok Tuinbouwjongeren Westland (TJW) afgelopen maandag vanuit Honselersdijk richting Hoofddorp. Het gezelschap kwam haar licht opsteken bij Van der Valk Schiphol, een niet aan de tuinbouw gelieerd bedrijf. Aldaar vertelde eigenaar Bill van der Valk over het reilen en zeilen van één van de grootste familiebedrijven van Nederland. Onderstaande is een verslag van de bijeenkomst, die we delen van de website van TJW.Toch vaker dan gedacht, zagen we gedurende de avond overeenkomsten tussen de hotellerie en glastuinbouwbedrijven. We verschillen misschien toch niet zoveel van elkaar… TJW-voorzitter Lambert Zwinkels begon als eerst de algemene ledenvergadering. In het jaar 2017-2018 zijn namelijk weer een aantal veranderingen doorgevoerd. Allereerst werden de aftredende bestuursleden Rob van Dijk (vicevoorzitter) en Rick van Koppen (algemeen bestuurslid) in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inzet voor TJW de afgelopen vijf jaar. Vervolgens werd nieuw bestuurslid Joyce Groenewegen geïntroduceerd die onder andere de marketingactiviteiten voor Tuinbouw Jongeren Westland op zich zal nemen. Aansluitend presenteerde Joost Vogel, penningmeester van TJW, de jaarcijfers die er weer goed uit zagen.
 
Na de algemene ledenvergadering ging de ledenavond van start met een inspirerende presentatie van Bill van der Valk. Hij vertelde ons hoe hij op 19-jarige leeftijd het Van der Valk hotel in Nootdorp runde en vervolgens uitgroeide tot eigenaar van het grootste hotel van de Benelux. “Als je zo jong bent en je bent net van school af, dan mag je erbij zitten en moet je vooral veel opnemen. Je kan namelijk wel van alles roepen wat je geleerd hebt, maar zo werkt dat in de praktijk niet altijd.”Een familiebedrijf heeft zo zijn voor-, maar zeker ook nadelen. Eén van die dingen is bijvoorbeeld de overname van het bedrijf van vader op zoon. Bill: “Je hebt je vader altijd alles zien doen, maar dat waren andere tijden. Je kunt zo verder gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om op te nemen en overal van leren. Op deze manier kan je uitgroeien tot een manager op een manier die bij jou past.”

Naast zijn ervaringen vertelde Bill ook over uitdagingen die vooral nu spelen binnen het bedrijf. Een opvallende uitdaging – die ook in onze sector speelt – is het verkrijgen van goed personeel. Zo zijn koks lastig te krijgen, maar ook mensen die de kamers schoonmaken. "Dan moet je naar oplossingen zoeken. Een 4-daagse werkweek kan dan een uitkomst bieden,” zei Bill. “Als je hele dagen maakt en dan vaak ook nog in de weekenden dan houd je weinig tijd over voor je vrienden, kinderen, sport, familie, relatie etc. Door van 11 tot 11 te werken – vier dagen in de week – geef je je medewerkers meer ruimte voor deze activiteiten.”

De avond werd afgesloten met een borrel op het dakterras van het hotel.

bron: TJW

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven