6.000 meter nieuwe kas Esperit Youngs in gebruik genomen

"De ruimte is onze rem"

Tholen - ‘De eerste stekken hebben inmiddels hun plekje gevonden in de nieuwe kas’, twitterde Esperit Young gisteren triomfantelijk. De nieuwbouw is af, de belichting is geïnstalleerd, het schermdoek hangt en alleen de laatste rolcontainers moeten nog afgelast worden. “Omdat dat ter plaatse moet gebeuren en omdat het er een stuk of 800-900 zijn neemt dat wat tijd, maar telkens als er weer een af is grijpen we die en zetten die vol plantjes. De ruimte is onze rem en de vraag is enorm.”
 
Aan het woord is bedrijfsleider Robin Theijssen. Dat is hij al langer dan vandaag, al ver voor de overname van Esperit Plant vijf jaar geleden, toen het bedrijf nog kwekerij de Amstel heette. Op zeker moment werd een dermate groot gedeelte van de stekken afgenomen door Esperit Plants, dat men de koppen bij elkaar stak en de steklocatie verkocht aan Esperit Plants.


 
Nog altijd is Esperit Plant, met een afname van zo’n 30 a 35% van de ficussen, feitelijke de grootste klant. Maar het is zeker niet de enige. “De markt wordt steeds groter, onze ficussen – zo’n 10 miljoen per jaar – en ook een breed assortiment overige groene planten o.a. Cordeline, Musa, Alocasia gaan inmiddels de hele wereld over. Vandaar dus deze uitbouw. De afgelopen jaren zijn er verschillende concullega’s gestopt en dat is bijna allemaal bij ons ook ondergebracht.”


 
De nieuwe kas beslaat 6.000 meter kweekruimte, waarmee het bedrijf verdubbelt in omvang. De ongeveer 4.000 meter huur, waar men de laatste tijd gebruik van maakte, wordt afgestoten. De bouw is volgens plan verlopen en bovendien zeer vlot gegaan: in week 18 werd de eerste paal geslagen, op de kop af 14 weken geleden.


 
Gezien de vaart waarmee de nieuwe kappen meteen worden volgezet, vraag je je af of de bouwers het bij die 6.000 hadden moeten laten. Esperit Youngs ziet de markt in elk geval zonnig in, waarbij het bovendien voortdurend zoekt naar nieuwe variëteiten, naar bijpassende potmaten en vervolgens weer naar klanten die ermee aan slag gaan. Zo worden met enige regelmaat nieuwe variëteiten geïntroduceerd.

Voor meer informatie:
Esperit Youngs
Nieuwveens Jaagpad 71c
2441 GA Nieuwveen
T: +31 (0)172 530 385
E: robin@esperit.nl
www.esperit.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven