Britse agapanthus verovert Europese vasteland

Nog maar vijf jaar geleden begon Fairweather's Nursery met het exporteren van jonge agapanthusplanten en sindsdien is de export jaarlijks toegenomen. Momenteel bepaalt de export al 30% van de omzet en dit Britse bedrijf wil de komende jaren graag verder groeien. Om dit mogelijk te maken, zal productie onder LED in de wintermaanden worden uitgebreid. Tevens wordt uitbreiding in areaal overwogen.


Patrick Fairweathers en Sharon Lowndes tijdens de IPM Essen in Duitsland in januari 2018.

Breed assortiment
Fairweather's Nursery is een van de toonaangevende kwekers van agapanthus in het Verenigd Koninkrijk. Het assortiment is breed en men heeft zogezegd de 'nationale collectie' agapanthus in huis. "We hebben, met meer dan 400 cultivars, de grootste collectie agapanthus in het VK," vertelt verkoopmanager Sharon Lowndes.

Volgens haar is dit een van de sterkste punten van het bedrijf en een van de redenen dat de export jaarlijks stijgt. "De agapanthus is een bekende plant, maar veel landen zijn niet in staat om zoveel verschillende soorten planten te leveren. We kunnen agapanthus in elke tint blauw en wit en in verschillende lengtes aanbieden. De meest populaire rassen in Europa zijn momenteel Northern Star, Lapis Lazuli, Purple Delight en Snow Crystal."

Marktuitbreiding
In de afgelopen vijf jaar heeft Fairweather's Nursery markten opgezet in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Dit zijn markten waarop gestaag verder uitgebreid wordt. In Frankrijk gaan de zaken uitstekend - "de Salon du Végétal in Nantes van afgelopen maand heeft ons weer nieuwe klandizie opgeleverd" - en voor m.n. de Italiaanse markt geniet men veel potentie. "In dit land is Xylella een groot probleem en daarom zoekt men naar nieuwe producten, die hier niet onder lijden. Wij zien dat als een mooie kans voor de agapanthus."

LED's in een van de vermeerderingskassen.

Kasuitbreiding
Om de vraag bij te houden en de groeiambities te realiseren, wordt de productie geleidelijk verder opgeschroefd. Vorig jaar heeft de kweker LED-lampen in een van de vermeerderingskassen geïnstalleerd ter productieverhoging en kwaliteitsverbetering in met name de wintermaanden. De resultaten waren naar tevredenheid, waardoor men besloot het areaal onder LED te verdubbelen. "Planten doen het heel goed onder lampen die 50 μmol lichtintensiteit leveren en die de dag tot 14 uur verlengen. Hierdoor kunnen we op het beschikbare areaal significant meer planten kweken voorheen."


Voor meer informatie
Fairweather’s Wholesale Nursery
Sharon Lowndes
Email: sharon@fairweathers.co.uk
Tel:+44 01590 612307
Fax: +44 01590 612519
fairweathersnursery.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven