Hawaï: Dozijn kwekerijen ernstig getroffen door vulkaanuitbarstingen

De aanhoudende uitbarsting op de lagere Oost-Rift Zone van Kilauea heeft een paar duizend mensen uit hun huizen verdreven en het landschap aangetast. Boeren en veetelers in het gebied raken daarnaast hun levensonderhoud kwijt.

Jan Anderson vertelt dat de lava haar palmkwekerij en de orchidee├źnkwekerij van haar man in Kapoho heeft overstroomd, samen met hun vakantiewoning. Hun huis staat nog steeds, maar is niet toegankelijk.

Met een onzekere toekomst verkoopt ze nu de laatste van de palmen, die ze naar een kwekerij van een vriend in Hawaiian Paradise Park verhuisde toen vulkanische kloven de watertoevoer naar het gebied begonnen te verstoren.

Op dat moment dacht ze niet dat de lava Kapoho zou bereiken, althans niet zo snel. " We hadden niet kunnen denken dat dit zou gebeuren. Ik denk niet dat ook maar iemand dat verwachtte."

Eric Tanouye, president van de Hawaii Floriculture and Nursery Association, zei dat op zijn minst een dozijn kwekerijen "ernstig zijn getroffen", hetzij door de lava, hetzij door de uitstoot van zwaveldioxide.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven