Mike Zuidgeest, Villa Gerbera

"Klok is ijkpunt, maar minder aanvoer zet die functie onder druk"

De vrolijke kleuren knallen de kas uit op deze zomerse dag in mei. Bij de gerberakwekerij van Mike Zuidgeest (25) uit Honselersdijk wordt hard gewerkt om klaar te zijn voor de Franse moederdag. “Mijn passie is om mensen blij te maken met ons product”, vertelt de jonge kweker lachend. FloraHolland kwam op de koffie en sprak Mike over zijn kwekerij.

Mike is directeur sinds 2014 en krijgt veel vrijheid van zijn vader om zaken te regelen. Hij stuurt het personeel aan en zorgt dat het logistiek draait. Zijn vader André is verantwoordelijk voor de teelt. Zo zijn de taken mooi verdeeld. "We lopen elkaar niet in de weg. Ik kan ook telen maar ik voel me prettiger bij leiding geven." André nam het bedrijf in de jaren tachtig over van zijn vader die toen nog freesia teelde. Vanaf 2000 koos André voor de teelt van gerbera omdat er in freesia minder toekomst zat. Wat is Mikes managementstijl? "Ik geef graag zaken uit handen en wil dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen."


beeld: Royal FloraHolland

Kansen spreiden
Kwekerij Villa Gerbera heeft in totaal 3,5 ha. Naast gerbera's heeft het bedrijf in 2017 de teelt van snij-curcuma overgenomen van KP Holland omdat ze daar een marktkans zagen. Daarnaast verhuurt de kwekerij een kas aan collega-kwekers die tomaten telen. In de drukste tijd van het jaar rond Moederdag worden er 350.000 stelen gerbera's per week verhandeld. In een gemiddelde week is dat een stukje lager rond de 250.000 stelen per week. De meeste omzet vindt plaats via directe handel en een steeds kleiner percentage via de klok.

"Klok is een gemiddelde"
Mike is een jonge kweker en kijkt fris naar de wereld om hem heen. In digitalisering ziet hij nieuwe kansen. Tegelijkertijd gelooft hij ook nog in de klok. "We hebben de klok nodig als ijkpunt. Het volume gerbera dat voor de klok staat is natuurlijk wel enorm afgenomen de afgelopen jaren. Daardoor lijkt de klok voor de gerbera steeds minder goed te werken omdat de vraag minder is, waardoor het niet de marktprijs meer is. Omdat er steeds meer maatwerk geleverd wordt, vindt de handel steeds meer via directe handel plaats."

De afzet van gerbera vindt voor dit bedrijf vooral plaats op Rusland, Engeland en Duitsland. Mike: "We produceren wat de markt aankan. We zijn niet van plan de productie uit te breiden zolang er geen vraag naar is."

bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven